Субота, 20.04.2024, 10:47:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 24 » Кримінальні історії: офіцер перед судом
21:39:09
Кримінальні історії: офіцер перед судом

На початку ХХ століття життя вояків станиславівського гарнізону було непростим. Крім щоденної муштри та виконання наказів командування, солдати регулярно виїздили на так звані маневри, тобто польові навчання.

Під час маневрів вояки здійснювали багатокілометрові піші марші, навантажені важкою зброєю та різним реманентом, а також днями перебували в окопах у холоді, під дощем чи під палючим сонцем. Тож не дивно, що у свій вільний час вояки намагалися відпочивати на повну. Вони активно відвідували нічні ресторації, кав’ярні, були частими гостями й у «кварталі червоних ліхтарів» на Зосиній Волі.

Однак такі розваги вимагали грошей, і щоб добути їх, деякі вояки йшли на злочин. У грудні 1903 року військовий карний суд розглядав справу Юзефа Марка, станиславівського поручника крайової оборони. Марк був родом із Перемишля, де зростав у родині бідного цирульника. Там він навчався в гімназії, а після отримання атестату зрілості став добровольцем і вступив до війська, причому завдяки отриманій освіті зразу ж отримав звання поручника. Він користувався повагою серед товаришів, тож йому довірили розпоряджатися коштами для офіцерської «менажі», тобто військової кухні. Але Марк вів гуляще життя і витрачав на розваги величезні суми, а тому не виправдав довір’я колег. З офіцерської каси він витратив аж 1600 корон на власні цілі, а коли недостачу помітили, намагався виправдатися тим, що загубив ці гроші.

Однак обшук у його помешканні виявив, що він говорив неправду, крім того, згодом вийшло на яв, що поручник ще й сфальшував квитанції постачальників провіанту для військової кухні. Юзефа Марка заарештували, а суд присудив йому чотири роки позбавлення волі і втрату офіцерського звання.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 156 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024