Четвер, 25.04.2024, 12:40:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 30 » Куди зникають старовинні двері Франківська?
11:06:08
Куди зникають старовинні двері Франківська?
В Інтернеті з'явилося оголошення про продаж давніх дерев'яних дверей. На фото в оголошенні — двері старовинних будинків середмістя Івано-Франківська.
Засновник краєзнавчого об'єднання "Моє місто” Василь Іваночко розповідає, що кілька тижнів тому до членів об'єднання звернулася стурбована франківчанка, яка натрапила на це оголошення в Інтернеті. Жінку обурила пропозиція придбати старовинні двері, які досі знаходяться у під'їздах будинків-пам’яток архітектури в центрі міста.
За телефоном, вказаним в оголошенні, "Моє місто” вирахувало, що за продажем дверей, імовірно, стоїть власник антикварної крамниці "Старі речі” по вулиці Січових Стрільців. Будинок, в якому розміщена крамничка, також є пам'яткою архітектури місцевого значення. "Ми одразу ж пішли до власника з'ясовувати ситуацію, але поки сварилися за оголошення, за кілька днів зникли двері з його крамниці і на їх місці з'явилися металопластикові”, - розповідає Василь Іваночоко. 
Депутат міськради Сергій Адамович має інформацію про те, що двері заздалегідь готували до продажу: "Власник крамниці в розмові зі знайомою мені людиною зізнався, що вже знайшов покупця”. Після того, як у справу втрутилося "Моє місто”, місцеві ЗМІ та депутати, на дверях крамниці з'явилося оголошення про те, що двері перебувають на реставрації. Інформацію підтверджує начальник відділу охорони культурної спадщини ОДА Андрій Давидюк, який видав дозвіл на їхню начебто тимчасову заміну металопластиковими.
Коли двері повернуть з реставрації, чиновник, втім, не знає. Сергій Адамович припускає, що двері могли готувати навіть для Віктора Ющенка, адже, за деякою інформацією, власник крамниці регулярно постачає екс-президенту старовину. "За нашою інформацією, ці двері зараз перебувають у власника в гаражі. Виглядає на те, що в останній момент він просто злякався. Вирішив перестрахуватися і роздобув собі дозвіл на реставрацію ”, - припускає Василь Іваночко.
Член об'єднання "Моє місто”, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин порахував, що за останні місяці в Івано-Франківську зникло щонайменше вісім старовинних дверей. Вирішили бити на сполох. Учасники об'єднання, які мають посвідчення громадських інспекторів, звернулися в місцеве Управління по боротьбі з економічними злочинами. Як розповідає Іваночко, захисників міста виставили за двері, мовляв, немає факту продажу — нема про що говорити. "Ми хотіли самі спробувати купити двері і запропонували правоохоронцям відстежити ситуацію, однак нам сказали, що в країні зараз є й важливіші справи”, - каже він.
Знімати старовинні двері з пам’ятки архітектури місцевого значення — це злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність. У місті таких пам'яток 559. Цілком ймовірно, що мешканці цих будинків навіть не підозрюють, що самовільно змінювати двері, а тим паче продавати чи викидати їх на смітник, як це нещодавно сталося в одному з будинків по вулиці Мазепи, не мають права. На ділі зняти давні двері і вставити металопластик у пам'ятці архітектури може будь-хто. Прецедентів покарання за такого роду злочини у місті немає.
Зараз "Моє місто” готує план захисту дверей, які ще залишились. Об'єднання надішле заяви у правоохоронні органи та поспілкується з цього приводу із мером міста. Паралельно сфотографують усі двері, які становлять історичну цінність. "Поки ми друкували історичні книжечки про наше місто, виявилося, що його просто немає кому захищати, адже під наглядом Управління з захисту культурної спадщини місто поволі, але впевнено розвалюється і розкрадається”, - зауважує Іваночко.
Парадокс, але в Івано-Франківську питанням охорони культурної спадщини міста займається обласна структура під керівництвом пана Давидюка, чий підпис стоїть на різних документах, що стосуються багатьох втрачених на сьогодні об’єктів, які мають історичну цінність для міста. Новостворена міська структура, очолювана Ігорем Панчишиним, натомість не має відповідних повноважень. Остання резонансна справа за підписом Давидюка — добудова на даху пам'ятки архітектури місцевого значення у будинку на вулиці Незалежності, 43, про що "ГК” вже писав. Схоже, підпис пам’яткоохоронця Давидюка – це вже поганий знак для пам’ятки, якщо не вирок…
Щоб "просвітити” недалекоглядних франківчан, "Моє місто” вже підготувало до друку брошуру із детальним переліком усіх пам'яток національного і місцевого значення. У брошурі буде фото кожної пам’ятки, її короткий опис та охоронний номер. "Ми отримали у спадок дуже цікаве і гарне місто, а поводимося у ньому, як корова у палаці, - кажуть краєзнавці з об’єднання. - Центр Івано-Франківська — це є музей міста в місті, тут важливо зберегти кожну деталь. Натомість за часів незалежної України Івано-Франківськ знищили значно більше, ніж у часи радянської та німецької окупацій”.
Наталка ГОЛОМІДОВА

Переглядів: 601 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024