Четвер, 18.04.2024, 19:32:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Січень » 26 » Ланцюг захищає «Дністер». Чого вимагають активісти у Франківську
21:13:11
Ланцюг захищає «Дністер». Чого вимагають активісти у Франківську

Минулої суботи, 22 січня, близько сотні франківців, незважаючи на погану погоду, вийшли на акцію «Новий ланцюг єдності». Дорослі й малі утворили живий ланцюг, як і 32 роки тому, від готелю «Дністер» і до Києва. Але цього разу – до франківського «Києва», тобто бізнес-центру на стометрівці.

У такий спосіб вирішили відзначити День злуки, а також нагадати владі й громаді про необхідність вирішення проблеми нахабної реконструкції історичної пам’ятки – готелю «Дністер», пише Репортер.

«Ми просто знали, що це треба»

Небайдужі франківці почали сходитися на початок вулиці Шевченка о 12.00. Діти з маленькими прапорцями, дорослі – з великими. Більшість старших – «рухівці», стоять окремою групкою та згадують, як усе було 32 роки тому.

Саме від «Дністра» 22 січня 1990 року простягався живий ланцюг аж до Києва. Адже у цій будівлі у 1918-1919 роках засідали уряд і Національна рада ЗУНР, тут приймали рішення про об’єднання її з УНР.

Тоді ти навіть не уявляв, як то може бути, що ти стоїш тут, у Франківську, а хтось у Долині, Калуші, Львові, а ще хтось із наших вже на межі Київської області, – згадує «рухівець» Володимир Ковальчук. – Тоді в ланцюгу було добрих 3 млн людей. Починав його від готелю «Дністер» Галицький молодий театр, яким керував Володимир Шлемко. Актори стояли в одностроях січових стрільців. Ми тоді просто знали, що це треба робити. Були піднесені й робили все щиро.

За словами Ковальчука, і нині люди вийшли щиро – згадати, відзначити, а також доєднатися до акції, яку влаштувала громадська організація «Кам’яниця «Австрія». Аби ще раз нагадати про долю історичної будівлі.

Нагадаємо, у 2017 році фірма «Надія» під виглядом реставрації почала реконструкцію готелю. Добудували півтора поверхи, замінили автентичну черепицю, поміняли колір пам’ятки. Замість відтворення автентичної годинникової вежі встановили іншу – на власний смак. Далі власники «Дністра» захопили ще й частину громадського простору – колонаду, закрили її скляними рамами, мовляв, там буде галерея для всіх. Після громадських акцій та дискусій, ще в середині квітня минулого року колонаду обіцяли звільнити, але досі не дотримали слова.

Активісти продовжують боротися

За словами одного з організаторів акції Ростислава Шпука, оскільки у 1990 році був великий ланцюг від «Дністра» до Києва, то вони вирішили зробити свій – від «Дністра» до «Києва», того, що на стометрівці.

Усі ці меморіальні акції направлені на збереження пам’яті. А тут ми бачимо втрату пам’яті. Будинок переінакшили, і ця пам’ять стерта з його лиця, – каже Ростислав Шпук. – У Франківську немає іншої споруди, яка б аж так долучилась до історії та зробила лице міста. І раптом ми бачимо, що можна пів будинку переінакшити. Можна засклити зов­нішню галерею, яка формувала початок вулиці, яка є унікальним і дуже важливим архітектурним елементом. Її, виявляється, можна приєднати до внутрішнього простору. Це суперечить закону «Про охорону культурної спадщини». Тобто, немає нічого, що б вони не порушили.

За словами Шпука, активісти продовжують боротися за пам’ятку. Каже, підключилися юристи, справа розвивається.

Ми подали детальний опис порушень у Державну інспекцію архітектури та містобудування, – говорить він. – Держархбудконтролю вже нема, натомість є ДІАМ. Подивимось на їхню реакцію.

Не лише сусідські справи

Громадська організація «Кам’яниця «Авст­рія» об’єднала не лише мешканців сусіднього з готелем будинку, а й інших активних людей з усього міста – архітекторів, підприємців, істориків, юристів, інших небайдужих до культурної спадщини. Втім, як каже одна з організаторок акції Марта Кондрин, нинішні власники «Дністра» хочуть представити все так, ніби організація відстоює лише інтереси мешканців.

Також активісти шукають різні історичні факти, досліджують, що відбувалось у цій будівлі, які особистості тут жили. Зокрема, у квартирі Марти Кондрин колись мешкав відомий доктор Кость Воєвідка. Він був січовим стрільцем, одним із кращих лікарів Станиславова. Його разом з дружиною-єврейкою та сином розстріляли німці у 1944 році.

Сьогодні наша мета – ще раз привернути увагу до стану будівлі, – каже Марта Кондрин. – Не тільки забудовника, але й влади. Будівельні роботи тут ведуться щодня. Постійно риють, вивозять машини з піском. Ми так думаємо, що вони будують парковку і басейн. Ви собі можете уявити? Бо це буде п’ятизірковий готель, тож за стандартами має бути басейн.

За словами Марти Кондрин, велика мета, яку вони переслідують – повернути пам’ятку у власність держави, аби вона була відновлена до її історичного вигляду.

Юридично це реально, – говорить активістка. – Цивільний кодекс це дозволяє, але в Україні цього ще ніхто не робив.

Влади не було

Перед тим, як утворити ланцюг, активісти зачитали петицію-звернення. На той час біля готелю «Дністер» не було нікого з представників влади. День Злуки вони відзначали біля суду на Грюндвальдській.

Ви сьогодні не зібралися біля «Дністра» перш за все тому, що в теперішньому вигляді він не має нічого спільного з тим історичним модерним велетнем, який дав прихисток народженню не менш модерних державних процесів, – зачитав звернення один з учасників акції, художник Андрій Єфіменко. – Ви не хочете стояти з меморіальною місією біля глянцевого блискучого новобуду з віт­ринами замість незаконно захопленої та ув’язненої колонади…

Також Єфіменко зачитав кілька головних вимог активістів.

Перша – що у місті має діяти норма, яка унеможливлює початок фасадних робіт з пам’яткою історії або архітектури в разі відсутності її паспорта як об’єкта культурної спадщини. У відповідності з паспортом тільки й можливе втручання.

Друга – розісклити й повернути громаді колонаду. Також активісти вимагають звільнити та притягнути до відповідальності завіду­вача сектору з питань охорони культурної спадщини ОДА Андрія Давидюка.

Кам’яниці «Дністер» надати статус пам’ятки національного, а не місцевого значення. І останнє – в разі неспроможності нинішніх власників оберігати пам’ятку, як того вимагає законодавство, розпочати процес її повернення у державну власність.

З іншого боку

«Репортер» поцікавився у директора з маркетингу готелю «Надія» Романа Короля, коли знімуть скляні рами з колонади та чи справді у «Дністрі» будують басейн.

Я не розумію, чому їх непокоїть басейн, – каже Роман Король. – Раніше непокоїла вежа, фасад. Ми зробили заяву, що звільнимо фасад. А тепер їх ще й басейн непокоїть, гіпотетичний. А потім їх ресторан буде непокоїти. Там будуть надаватися послуги, які мають бути у сучасному готелі. Там буде тренажерний зал, фінтес, спа, тобто в такому плані воно все там і буде.

Також він додав, що колонаду від скла власники звільнять, але тільки коли вже відкриють готель.

Ми свою заяву зробили ще тоді навесні. Нас зараз у чомусь звинувачують, що ми не дотримуємося обіцянок. Але ж ми не відкрилися ще повністю? Коли розісклять колонади, на даний момент я не можу вам сказати, але пропоную дочекатися відкриття готелю. Якщо нам не будуть вставляти палиці у колеса, то це відбудеться найближчим часом. Ми від своєї обіцянки не відмовляємось.

Світлана Лелик


Переглядів: 132 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024