П`ятниця, 29.03.2024, 02:07:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Червень » 28 » Лавреат премії імені Євгена Паранюка – Юрій Угорчак
19:39:17
Лавреат премії імені Євгена Паранюка – Юрій Угорчак

Як краєзнавець, етнограф, меценат увійшов в історію культури Прикарпаття і України Євген Паранюк. Він народився 27 червня 1923 року в селі Хмелівці на Богородчанщині і юнаком під час Другої світової війни був вивезений в Німеччину, потім перебував у Чехословаччині, далі жив в еміграції у США. Паранюкові випало працювати в нью-йоркській лікарні разом з Євгеном Маланюком. Він був знайомий з Іваном Багряним, Василем Баркою, Докією Гуменною, Василем Махном. Під час своїх досить частих приїздів з-за океану в Україну після проголошення її незалежності Євген Паранюк спілкувався з Дмитром Павличком, Василем Скуратівським, Дмитром Гнатюком, Олесем Бердником. А на рідному Прикарпатті запізнався зі Степаном Пушиком, Євгеном Бараном, Петром Арсеничем, Володимиром Грабовецьким, Іваном Скрипником.

Паранюк написав книжку «Останні роки життя Івана Франка», яка стала вислідом його розмов з небожем українського Мойсея Василем Франком, котрий жив у тому ж Нью-Йорку. Він також автор видань «Спогади про Хмелівку», «Росільна», «Український Голівуд і Олександр Кошиць». Написав окремі розділи книжки «Хмелівка: події і люди», друк якої сам і проспонсорував.

Відійшов наш земляк за межу Вічності 22 березня 2015-го в Нью-Йорку, а похований на хмелівському цвинтарі. Того ж року з доброї волі родини Паранюків і Лапчуків заснували спільно з ОО Національної спілки краєзнавців України, членом якої він був, обласну премію ім. Євгена Паранюка в галузі краєзнавства. І відрадно, що навіть у нинішній воєнний час не призупинили традицію щорічного визначення й пошанування лавреатів цієї премії, якою нагороджують краєзнавців уже поважного віку і яка фінансується за рахунок коштів, що їх меценат зі своїх скромних статків залишив своїй родині на підтримку розвитку української культури і літератури.

Цього року в день 99-ї річниці Євгена Паранюка його пам'ять пошанували і спогадами краєзнавців у залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка про українського патріота, і врученням племінницею Паранюка Любою Лапчук, методисткою обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, престижної премії новому її лауреатові. Ним став Юрій Угорчак – ветеран краєзнавства, новеліст, дитячий письменник, перекладач, відповідальний секретар журналу «Краєзнавець Прикарпаття», котрий багато років завідував Музеєм освіти Прикарпаття. Привітали Ю. Угорчака із заслуженою відзнакою голова ОО НСКУ Михайло Косило й очільник Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка (ТОПІЖ), літературний критик, літературознавець, есеїст Євген Баран.

Дійство мало й другу частину – присутнім презентували перше число краєзнавчо-музейного, мистецького альманаху «Музеї і галереї», який заснували ТОПІЖ, ОО НСКУ, Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша та Літературний музей Прикарпаття. Модерував презентацію нового періодичного видання, котре, як планують, виходитиме раз на півріччя, його упорядник – письменник, журналіст, краєзнавець Василь Бабій. Автори альманаху – уже згаданий Євген Баран, директор музею О. Довбуша Юрій Срайчук, завідувачка фондів цього музею Марія Грицьків, його старший науковий співробітник Володимир Бакала, поет і журналіст Іван Гаврилович, завідувачка літературно-меморіальної кімнати-музею Івана Франка, створеної при краєзнавчому відділі Івано-Франківської центральної міської бібліотеки, Анна Паркулаб – розповіли на зустрічі з читачами про своє бачення формату й тематики наступних номерів видання. А в першому надруковано статті і завідувачів Літературного музею Прикарпаття – Володимира Смирнова та Музею Марійки Підгірянки в с. Білих Ославах Надвірнянського району – Василя Левицького, письменника і просвітянина з Верховини Василя Нагірняка, доцентки кафедри українознавства і філософії ІФНМУ Любові Сливки. Артист розмовного жанру обласної філармонії ім. Іри Маланюк Ігор Чепіль потішив присутніх у бібліотечній залі гуморескою «Штефан в музею», яку вже давно читає зі сцени, – цей твір Василя Бабія вміщено на завершення альманаху «Музеї і галереї».

Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ


Переглядів: 114 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024