П`ятниця, 19.04.2024, 20:36:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 12 » Легенди Станиславова. До незалежності через кров
17:14:13
Легенди Станиславова. До незалежності через кров

Вважається, що у дев’яностих незалежність далася Україні легко, без жодного пострілу. Так, масових зіткнень і вуличних боїв не було. Але комуністична система опиралась як могла і не гребувала будь-якими способами – аж до вбивств.

Цю історію розповів директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко. У 1990 році він був студентом п’ятого курсу педінституту, вчився на художньо-графічному факультеті та належав до активістів Студентського братства – організації, що всіляко виступала за незалежність України. 23 лютого у Львові мав відбутися ІІ з’їзд братства. Франківські виші також відправляли туди делегатів – по одній людині від факультету, пише Репортер.

Керівництво інститутів до студентської політичної активності ставилось по-різному. Медики займали нейтральну позицію – аби тільки ця діяльність не перешкоджала навчанню. У «нафти» ректор взагалі активно підтримував студентів. І лише у педінституті була повна ідеологічна дупа.

Сексоти швидко донесли список обраних делегатів ректору Віталію Кононенку і той викликав студентів на розмову. Хоча, та розмова більше нагадувала прокурорський монолог із погрозами. Цілих дві години очільник вишу чистою російською мовою втирав юнакам, що вони «майбутні радянські педагоги і в них не може бути нічого спільного з цим буржуазно-націоналістичним братством». Наприкінці Кононенко пообіцяв, що всіх, хто поїде на з’їзд, виженуть з інституту за пропуск пар без поважної причини.

З’їзд припадав на суботу й неділю, але тоді у вишах по суботах вчились. Ввечері у гуртожитку зібралась таємна нарада. Нікому не хотілося бути відрахованим, але й не поїхати – себе не поважати. Серед присутніх був і студент істфаку Андрій Карпуша, родом із Рахова. Він вчився на другому курсі, але вже встиг відслужити в армії, тому до нього прислухалися. Саме він подав ідею – усім делегатам здати кров. Тоді донорам, крім чаю з печивом і талону на обід, давали один вихідний – тут не підкопаєшся. Так і зробили.

У суботу усі делегати виїхали до Львова, в неділю повернулися, а в понеділок пішли на навчання. Керівництво вишу зробило вигляд, що нічого не сталося.

Але десь через тиждень Анд­рій Карпуша з приятелем ввечері повертався через парк до гуртожитку № 5, в якому мешкав. Раптом їх наздогнали якісь молодики спортивної статури. Один вдарив Карпушу по голові залізною трубою, обгорнутою в газету, після чого нападники втекли. За кілька днів Андрій помер у лікарні, так і не прийшовши до тями. Вбивць не знайшли.

Іван Бондарев


Переглядів: 146 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024