Четвер, 28.03.2024, 18:54:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Червень » 24 » Легенди Станиславова. Дорожній фонд Потоцького
21:14:25
Легенди Станиславова. Дорожній фонд Потоцького

Однією з найцінніших праць з історії нашого міста є «Пам’ятки міста Станиславова» 1858 року вірменського священника Садока Баронча. Рівно через півтора століття франківське історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» вирішило перевидати книгу.

Довелося добряче попрацювати, адже Баронч вживав багато старовинних слів, які нині не застосовуються, пише Репортер.

Наприклад, довго ламали голову над привілеєм Андрія Потоцького щодо надання містові магдебурзького права від 7 травня 1662. Там перелічуються податки для містян: прибутки з ваг, шротарні, буркове, жирове, помірне. Врешті розібралися, що на ринку стояла платна контрольна вага, шротарня – це виробництво горілки, помірне – мито, що стягували з привозного товару, жирове – податок з вироблення воску чи олії. А от «буркове» залишалось загадкою. Припускали, що то якась плата за виготовлення хутряного одягу – бурок, але якось не впевнено…

Згодом з’ясувалося, що то помилка перекладача. У книзі «Станиславів і станиславівський повіт з погляду історичного та географічно-статистичного» (1887) історик Алоїз Шарловський переповідає привілей Потоцького і замість загадкового «буркове» у нього фігурує «брукове». Це щось пов’язано із бруком, бруківкою.

Подібний податок був у Львові, лише називався інакше – «копиткове». На фортечних брамах чатувала сторожа, яка брала плату за коней, волів, корів та іншої худоби, що заходила до середмістя. Своїми копитами тварини псували міську бруківку і гроші з податку йшли на її ремонт.

Хтось може сказати – бач, які були мудрі наші предки, що дбали про благоустрій міст. Але на практиці все було не так райдужно. Наприклад, під час візиту до Львова карета цісаря Йосифа ІІ ледь не втопилася у болоті на Ринку, а в Станиславові лад з бруківкою навели лише австрійці – у ХІХ столітті. Тому питання, куди насправді йшли гроші з брукового-копиткового, залишається відкритим.


Переглядів: 275 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024