Субота, 20.04.2024, 10:27:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 3 » Легенди Станиславова/Івано-Франківська: Целевич чекає річниці
20:07:11
Легенди Станиславова/Івано-Франківська: Целевич чекає річниці

Якось мені подзвонив краєзнавець Богдан Гаврилів і запитав, чи не маю часом зображення пам’ятної дошки Юліану Целевичу з однойменної вулиці.

Пан Целевич був наш краянин, народився у Павлівці, став істориком, першим ґрунтовно описав історію Манявського скиту та серйозно досліджував походи карпатських опришків, пише Репортер.

У 1993 році з нагоди 150-річчя історика на його честь перейменували вулицю Бойчука, що на Пасічній, а 26 березня відкрили меморіальну дошку. На ній, під портретом краєзнавця, містився напис:

«Вулиця названа іменем видатного українського історика, етнографа, педагога, уродженця села Павелче Юліана Целевича (1843-1892)».

На жаль, провисіла вона недовго. Дошка була зроблена з алюмінію, розмальованого під бронзу, тому швидко «дістала ноги». Настільки швидко, що її толком не встигли навіть сфотографувати. Тож, коли Богдан Гаврилів готував публікацію про пам’ятні дошки видатним українським діячам, не зміг знайти жодної її світлини.

Виготовив дошку скульптор Микола Тимків. Нещодавно я познайомився з його сином Ігорем, також скульптором, від якого довідався, що в їхній майстерні є робочий макет тої бідолашної дошки. Мало того, технічно зовсім нескладно виготовити її копію. Якщо не заморочуватися з кольоровими металами, бетонний варіант обійдеться десь у 500 доларів.

Може хтось із мешканців вулиці Целевича захоче відновити втрачену частинку історії своєї вулиці? Або варто чекати 2023 року, коли Целевичу буде 180, тож влада про нього неод­мінно згадає.

Іван Бондарев


Переглядів: 142 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024