Середа, 24.04.2024, 15:22:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 16 » Легенди Станиславова. Як німці кінотеатр не збудували
19:18:12
Легенди Станиславова. Як німці кінотеатр не збудували

Мікрорайон Пасічна за кількістю новобудов, напевно, лідирує у Франківську. Коли їдеш повз сучасні висотки, важко уявити, що тут колись було маленьке село, яке у 1958 році приєднали до міста. Нині про колишнє сільське минуле майже нічого не нагадує. Кількість старих хатинок стрімко зменшується, поступаючись місцем багатоповерхівкам.

Втім, є на районі одна споруда, на яку в забудовників рука (чи то ківш бульдозера) точно не підніметься. Це греко-католицька церква святого великомученика Дмитрія, зведена у 1904 році, пише Репортер.

За понад сторічну історію храм кілька разів чудом уникнув знищення. Вперше це сталося у 1916, під час Першої світової війни. Тоді лінія фронту стабілізувалася по річці Бистриці-Солотвинській. Позиції в Пасічній тримали австрійці, яких регулярно обстрілювала російська артилерія. Більша частина села лежала в руїнах, але храм ворожі снаряди обійшли.

За совітів церкву закрили, а пізніше влаштували склад театрального реквізиту. В середині вісімдесятих у мікрорайоні активно працювали будівельники з соціалістичних країн. Німці й чехи зводили житлові будинки, лікарню, школу. А ще будівельники з НДР мали спорудити тут великий кінотеатр. Якраз на місці старої дерев’яної церкви.

Вже був затверджений проєкт, виділили техніку, але виникло питання – хто зруйнує храм? Німці навідріз відмовились це робити. Вони казали, що без проблем збудують кінотеатр, але храм трощити не згодні. Якщо церкву знищать місцеві – тоді нема питань.

Мешканець Пасічної Ігор Каюк казав, що німці навіть підігнали бульдозер з грейдером і залишили ключі у замках запалювання. Мовляв, хто бажає, – вперед! На щастя, охочих не знайшлося. Нині церква Святого Дмитра є найдавнішим об’єктом Пасічної.

Іван Бондарев


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024