Субота, 20.04.2024, 00:51:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Червень » 9 » Легенди Станиславова. Куди йдуть євреї
22:49:03
Легенди Станиславова. Куди йдуть євреї

У Facebook є сторінка, яку створили шанувальники історії нашого міста. Вона називається «Ретро Франківськ Group» і там періодично викладають цікаві фото. Навколо цих двох виникла ціла дискусія.

На першому видно групу євреїв, що крокують вулицею Галицькою, навпроти теперішнього входу до базару «П’ятачок». Російський напис на звороті повідомляє, що це «Выселение евреев из г. Станиславова. Март 1915 г.», пише Репортер.

На іншому фото євреї вже просунулись вперед і тепер йдуть біля майбутньої школи № 13. Цього разу їх конвоюють російські козаки. Фотографії досить незвичні, адже ми звикли, що юдеїв переслідували нацисти, а не москалі. Під час дискусії були різні версії: то розкуркулюють, то переселяють, то взагалі, ведуть на розстріл до Дем’янового Лазу. А насправді?

Пояснюють ситуацію спогади Симона Шпунда «Станиславів під російською окупацією». Москалі зайняли місто вже через кілька тижнів після початку війни. Спершу прокотилася хвиля єврейських погромів. Потім окупаційна влада усіляко притискала бідолашних юдеїв, здирала з них гроші, при чому поліцейські поводилися як рекетири з недавніх дев’яностих.

20 лютого 1915 Станиславів відбили австрійці. Зрозуміло, що євреї вітали їх як визволителів. Саме вони видали цісарській контррозвідці багатьох шпигунів і москвофілів, а також російських солдат, що переховувалися по хатах. Але 4 березня москалі повернулись і пригадали юдеям усе. Віднині вони вважалися зрадниками і неблагонадійними особами.

Російський головнокомандувач, великий князь Микола Миколайович видав наказ:

1. Виселяти євреїв услід за відступаючим противником і брати заручників із найбільш заможних та відомих.

2. Попередити єврейське населення і заручників, що вони несуть відповідальність за всі насильства, вчинені над мирним населенням за наклепами євреїв.

Незабаром багатьох станиславівських юдеїв виселили на лівий берег Дністра – подалі від лінії фронту. Людям не давали ні грошей, ні транспорту, вони мусили йти пішки разом зі своїми речами. Але найбільш не пощастило багатим заручникам, яких заперли у російську глибинку – вони повернулися додому аж після лютневої революції 1917 року. А багато простих переселенців чкурнули назад, щойно австріяки перейшли у наступ і влітку 1915 виперли москалів з Галичини.

Іван Бондарев


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024