Четвер, 28.03.2024, 21:51:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 7 » Легенди Станиславова. Перше кольорове фото
19:26:58
Легенди Станиславова. Перше кольорове фото

Яким був Станиславів за Австрії та Польщі, ми можемо судити лише за чорно-білими фото. Це не означає, що кольорової плівки тоді не існувало.

Втім, вона була дорога, процес друку світлин фотографій – доволі складним, тож до нашого міста це ноу-хау дійшло не скоро, пише «Репортер».

Перші кольорові поштівки з видами нашого міста вийшли лише у 1958 році. Приблизно у цей же період кольо­рові фото починають з’являтись і в родинних фотоальбомах. Втім, завдяки інтернету, ми нині маємо змогу побачити тодішній Станиславів у кольорі. Щоправда, невідомий фотограф вибрав незвичний об’єкт. Замість архітектурних пам’яток міста він зняв молодих селянок, що торгують яйцями під якимось парканом. Між іншим, саме цей паркан допоможе нам встановити точне місце та приблизний час зйомки.

На сайті польського Національного архіву цифрового (NAC) є багато світлин нашого міста міжвоєнного періоду. На одній з них – процес капітальної перебудови станиславівської ратуші, яка сильно постраждала в роки Першої світової війни. По перимет­ру магістратська споруда огороджена високим дерев’яним парканом, який місцеві підприємці обклеїли рекламою, а теат­ри й кінотеатри – афішами. А що центральний базар містився саме на площі Ринок, то продавці швидко зайняли «кругову оборону» навколо паркану.

За даними краєзнавця Михайла Головатого, ратушу перебудовували протягом 1929-1935 років. Відповідно, стільки ж простояв і паркан з афішами. Відтак, ми не помилимося, якщо датуватиме фото початком 1930-х.

До речі, тих кольорових фото була ціла серія. Ще відомі знимки, де селянки продають городину й молочні продукти. Але там вони стоять в іншому місці.

 Іван Бондарев


Переглядів: 147 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024