Вівторок, 23.04.2024, 12:43:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 22 » Легенди Станиславова. Перший кам’яний і триповерховий
09:12:40
Легенди Станиславова. Перший кам’яний і триповерховий

Ви ніколи не замислювались над тим, який будинок у Франківську є найдавнішим? Фортецю не рахуємо. Відкриваємо Google, забиваємо в пошук «найстаріший будинок Івано-Франківська» та отримуємо адресу – Галицька, 14. Дійсно, там стоїть двоповерхівка, споруджена в 1737 році як дім убогих старців та калік. Втім, пальма першості, чи то пак, давності, належить не йому.

Насправді, найдавнішу кам’яницю міста соромно показувати туристам. Це багатостраждальний палац Потоцьких. Спочатку засновники Станиславова мали дерев’яну резиденцію на місці теперішньої катедри. Наприкінці 1670-х Андрій Потоцький почав величезну будову на північно-східній околиці міста. Там споруджується мурований замок, прикритий двома бастіонами. За твердженнями польських істориків, роботи завершили у 1682 році, тож саме цю дату треба вважати початком капітального житлового будівництва у Станиславові. Ймовірно, автором проекту був військовий інженер-фортифікатор, підполковник Франсуа Корассіні з Авіньйону.

Але на території резиденції Потоцьких є кілька будівель. Яка ж найдавніша? Так от – старий палац розташований у глибині, в лівому куті, якщо від парадної брами. Це велика триповерхова споруда з контрфорсом, майже позбавлена архітектурних прикрас. Жодних асоціацій з вишуканими європейськими палацами будівля не викликає і тому є кілька причин. По-перше, це тільки залишки замку, точніше – його ліве крило, адже Потоцькі будову так і не завершили. По-друге, на початку ХІХ століття австрійці розмістили там військовий шпиталь, а для цього зробили масштабну перебудову.

У подальшому будинок купу разів ремонтувався і видозмінювався, аж поки у 2004 палацовий комплекс не потрапив до рук Олега Бахматюка. Далі йому вже кілька разів обіцяли реставрацію та світле майбутнє, тож палац чекає… і тихо руйнується.

Іван Бондарєв


Переглядів: 405 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024