Субота, 20.04.2024, 16:05:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Серпень » 26 » Легенди Станиславова. Втеча Коритовського
19:56:25
Легенди Станиславова. Втеча Коритовського

У Кам’янець-Подільській фортеці екскурсоводи завжди розповідають про легендарну втечу розбійника Устима Кармалюка. Нібито численні коханки цього подільського Робін Гуда приносили йому їсти. Продукти загортали у хустинки, і коли їх назбиралося близько сотні, розбійник зв’язав з них довгу мотузку, спустився по стіні фортеці і накивав п’ятами.

А ось аферист Костянтин Коритовський пішов іншим шляхом. Сотні коханок в нього не було, та щоб втекти з тюрми, йому вистачило однієї. Наприкінці ХІХ століття він видавав себе за графа, придбав у селян худоби на 10000 корон, розрахувавшись фальшивим векселем. Коли афера розкрилася, Коритовського заарештували. Він опинився у станиславівській слідчій тюрмі, що містилась у колишньому монастирі тринітаріїв на Старозамковій, 2. Дуже швидко «граф» став вдавати хворого, тож його перевели до в’язничного лазарету, де умови утримання були трохи кращими.

Там він познайомився з 17-річною донькою начальника тюрми Матильдою Данкевич. Це була дуже дивна дівчина. Журналісти писали, що вона «мала романтичну натуру», часто приходила до тюрми, вибирала симпатичних в’язнів і крутила з ними любов. За описами, вона була невеликого зросту, рум’яна, «з примруженими очима». Можливо, з такими зовнішніми даними, дівчина не могла знайти собі гідного кавалера на волі, а от за ґратами конкуренток в неї не було. Татуся походеньки доньки, схоже, мало хвилювали – він ще й виготовив їй перепустку…

Коли Матильда вперше побачила Коритовського – «середнього зросту, з елегантською поставою, без бороди» – то одразу в нього закохалася. Він попросив допомогти із втечею, дівчина довго не вагалася. Якось ввечері, у листопаді 1898 року, вона пронесла до лазарету пальто і накладні вуса. Під ручку із переодягненим Коритовським Матильда сміливо попрямувала до виходу.

При брамі тоді стояв охоронець, якого нещодавно перевели зі Львова і він ще погано знав в’язнів у обличчя. Про всяк випадок, дозорець перепитав директорську доньку, хто це з нею. «Це мій вуйко!», – гордо відповіла вона. Біля військового шпиталю на них уже чекав двокінний фіакр, що повіз їх на вокзал. Але потяг, яким вони планували втекти, вже пішов. Пришпорюючи коней, втікачі перехопили його у Марківцях. Тут парочка розділилася. Коритовський поїхав у Румунію, а Матильда дочекалась наступного потяга і рушила до Львова. Однак, на станиславівському вокзалі її впізнав капрал поліції Кляйнвахтер, який зняв дівчину з потяга. Вона усе розповіла слідчим, але на той момент Коритовський уже перет­нув кордони імперії.

Іван Бондарев


Переглядів: 302 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024