Субота, 20.04.2024, 05:27:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 27 » Легенди Станиславова. Зелений змій і окупанти
21:21:42
Легенди Станиславова. Зелений змій і окупанти

Напевно, будь-який пияк мріє про халявну випивку. Ідеальний варіант – відкриваєш водопровідний кран, а звідти ллється горілка. Восени 1914 року мрії станиславівських пияків майже здійснилась.

Щоправда, спирт стікав каналізацією, але то байка, пише Репортер.

Початок Першої світової війни. 3 вересня 1914 року російська армія займає Станиславів і починає святкування. Тутешня горілка настільки сподобалась солдатикам, що за два дні вони перетворилися на неголених мародерів із термоядерним перегаром.

5 вересня комендант Станиславова Чекалов намагається якось навести порядок у місті та видає «Обязатєльноє постановлєніє». Серед дев’яти пунктів є такий, що «суворо забороняє продавати чи дарувати солдатам алкоголь».

Заборона не подіяла, єврейські торговці продовжували забезпечувати москалів горілкою. Тому 11 вересня вже новий комендант – Єршов ще раз забороняє продаж спиртного. Зрозуміло, що продавці й солдати мали того Єршова глибоко й далеко – пияцтво тривало.

І тоді комендант зважився на останню міру. Як пише мемуарист Сімон Шпунд, «він дав суворий наказ усім рафінадним і лікерним заводам заборонити виробництво будь-яких спиртних напоїв. Крім того, весь запас спирту й лікеру, який був у наявності, вилити з контейнерів і цистерн протягом 24 годин… Через той приказ у каналізаційних трубах було багато горілки, і це спричинило матеріальну шкоду більш ніж на 500 000 корон».

Основні запаси спиртного містились на заводах Лібермана і Гофштедера. Коли алкоголь почали зливати просто на дорогу чи в дощову каналізацію, збіглися чи не всі пияки міста й навколишніх сіл. Вони черпали оковиту горнятками, руками, капелюхами, вазонами для квітів і навіть собачими мисками. Пишне було видовище…

Далі командування взагалі запровадило смертну кару за торгівлю спиртним. Військових теж суворо карали. Дійшло до того, що командир корпусу генерал Вебель був змушений ховатись у бомбосховищі й там накачуватись шампанським, яке дуже любив. На певний час зеленого змія приборкали. Втім, не надовго.


Переглядів: 261 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024