Середа, 24.04.2024, 14:34:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 18 » Лев Бачинський, адвокат і політик (до 150-річчя від дня народження)
09:21:57
Лев Бачинський, адвокат і політик (до 150-річчя від дня народження)

«Світла Директоріє і Високий Уряде Української Народної Республіки! На цій історичній площі... стоїмо оце ми, законні й вольними голосами нашого народу вибрані представниками Західної України, а саме Галичини, Буковини і Закарпатської Русі, та доносимо Вам і заявляємо прилюдно перед усім народом України, перед усім світом і перед лицем історії, що ми ... власною волею хочемо і бажаємо обновити національно-державну єдність нашого народу, що існувала за Володимира Великого та Ярослава Мудрого, – до якої стреміли наші великі гетьмани Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко та Іван Мазепа. Від сьогодні Західна Україна лучиться з Великою Україною в одно нероздільне тіло, соборну та суверенну державу», – такими словами звернувся до тисяч українців, присутніх на Софійській площі в Києві в незабутній День Злуки 22 січня 1919 р., очільник делегації ЗУНР Лев Бачинський. Мабуть, саме ця місія й стала найважливішою і найзнаменнішою подією в житті цього знаного в Галичині адвоката та політичного діяча.

Народився він у селі Серафинці біля Городенки 14 липня 1872 року в родині директора місцевої школи. А свою самостійну життєву дорогу розпочав саме в Коломиї, вступивши на навчання до державної гімназії, де, хоч і панувала загалом польська атмосфера (української гімназії в місті ще не було), та були й професори-українці, й учні. Тож Лев Бачинський знайшов однодумців, потоваришував з Лесем Мартовичем, Василем Стефаником і став одним з найактивніших членів таємного гуртка гімназії. А під впливом учителя української мови Романа Яросевича захопився радикальними ідеями, яким не зраджував впродовж всього життя, ставши згодом разом з Іваном Франком та Михайлом Павликом керівником Русько-Української радикальної партії. Закінчив гімназію 1891 року, відтак студіював право в Чернівецькому університеті, паралельно працюючи в адвокатських канцеляріях Городенки, Калуша, Стрия, а від 1910 року – Станіславова. Займався громадською працею – закладав «Народні спілки» й навіть долучився до заснування Кирилом Трильовським товариства «Січ» у Заваллі на Снятинщині, брав участь у 4-му Січовому святі в Коломиї, але відомим став через свою політичну діяльність. Вже в 1907 році був обраний до Віденського парламенту, де за 11 років депутатства здобув авторитет принциповістю й сміливістю. Відомий випадок, коли він на одному із засідань у 1912 р. виголошував промову впродовж ... тринадцяти годин поспіль, щоби перешкодити прийняттю величезного військового бюджету, який уряд намагався затвердити. Це була одна з найдовших промов в історії австрійського парламенту й коштувала промовцю багато здоров’я, бо говорив без будь-якої перерви.

Після проголошення ЗУНР Лева Бачинського обрали віце-президентом Національної Ради республіки, був він автором конституційного закону від 3 січня 1919 р. про об’єднання ЗУНР з УНР й закону про земельну реформу. Крім того, увійшов до комісій закордонних справ, військової та суспільної опіки. Л. Бачинський докладав зусиль, щоб перший законодавчий уряд ЗУНР функціонував за європейськими стандартами, а його діяльність базувалася на принципах демократії. Гостро критикував він політику більшовиків, які, як вважав, несли «розлад, грабунок, криваву борню».

У 1928 р. Лев Бачинський знову потрапив до парламенту, але вже польського. Вибори в Станіславівському повіті відбувалися з фальсифікаціями, тож Лев Бачинський направив до окружного суду протест з цього приводу, але результату не дочекався. Та не зміг змовчати на відкритті сейму нової каденції у березні 1928 року, коли прем’єр-міністр Польщі Юзеф Пілсудський підійшов до трибуни. Тоді Лев Бачинський підвівся і голосно заявив: «Геть з виборчими насильствами й шахрайством! Випустити політичних в’язнів!».

Помер видатний політик 19 квітня 1930 р. у Відні, перебуваючи там на лікуванні. А його похорон у Станіславові перетворився на небачену процесію: три пари волів тягнули катафалк з домовиною, за яким ішли делегації з різних міст Станіславівщини, несучи сотні вінків.

Кость Левицький у книжці «Українські політики. Сильветки наших давніх послів і політичних діячів» відзначає твердість і безкомпромісність Лева Бачинського у відстоюванні інтересів українського народу, а також те, «що неправди не терпів і з ним можна було щиро працювати».

Кочержук Мирослава,

наукова співробітниця

Музею історії міста Коломиї


Переглядів: 116 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024