П`ятниця, 19.04.2024, 03:11:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Січень » 24 » «Людвісарня Перемишль», історія якої почалася в Калуші, відлила понад 12 тисяч дзвонів
19:04:01
«Людвісарня Перемишль», історія якої почалася в Калуші, відлила понад 12 тисяч дзвонів

«Людвісарня Перемишль» Януша Фельчинського за всю свою історію відлила понад 12 тисяч дзвонів для 7,5 тис. клієнтів. Чимало — для замовників в Україні. Історія цієї фірми почалася в Калуші.

У туристичних путівниках Перемишль часто представляють як столицю дзвонів у Польщі. Справді, саме у цьому місті Підкарпатського воєводства знаходяться дві фірми, які виготовляють дзвони відомі не лише на всю Польщу. Обидві продовжують традицію славної дзвоноливарні родини Фельчинських, історія якої розпочалася понад два століття тому в Калуші, нині Івано-Франківської області, інформують "Вікна" з посиланням на "Польське радіо".

Йтиметься про одну із них — цю, яка в прямій лінії є спадкоємцем першого калуського ливаря Міхала Фельчьнського. Це фірма Януша Фельчинського — «Людвісарня Перемишль». За всю свою понад 200-літню історію майстерня виготовила понад 12 тисяч дзвонів для 7,5 тисяч клієнтів. Про її історію, сьогодення, про історичні і сучасні зв'язки з Україною розповів її нинішній власник — Януш Фельчинський, прямий нащадок засновника Міхала — у сьомому поколінні по чоловічій лінії.

Януш Фельчинський розповів, що справді історія фірми почалася в Калуші, що зараз в Україні:

"Перша ливарня була створена 1808 року і фірма проіснувала там до 1939. А її цех у в Перемишлі відкритий з 1912 року. 1939 року на терени сучасної України (а тодішньої Польщі) прийшла радянська армія, яка перше, що зробила, так це закрила нашу ливарню. Декому з тодішніх її власників вдалося втекти до піднімецької частини Перемишля, а тих, кому втекти не вдалося, вивезли в Сибір — серед них були моя бабця та три тітки (до Польщі вони приїхали вони 46 року). Як я сказав, фірма була створена в Калуші, утім по суті це була лише її адреса, позаяк до 1863 року її можна було назвати мандрівною. Бо перші дзвоноливарі з роду Фельчинських їздили від парафії до парафії і вже на місцях домовлялися про роботу. Перший будинок калуської ливарні було споруджено близько 1870 року. Нині в ньому знаходиться продуктовий ринок. Родина Фельчинських була великою, не всі були ливарниками, у Калуші було в них декілька будинків. Уперше після війни ми відвідали Калуш 1992 чи 93-го року, ми були там, зокрема, на відкритті вулиці братів Фельчинських."

На початку ХХ сторіччя власниками фірми були чотири брати Найстарший із них Людвік відкрив філіал у Перемишлі. З того часу фірма називалася «Odlewnia Dzwonów Bracia Felczyńscy Kałusz-Przemyśl» («Дзвоноливарня братів Фельчинських у Калуші-Перемишлі»). Оскільки після І світової війни дуже популярними були т. в. господарські виставки, у перемишльському цеху вирішили відливати дзвони саме для для них.


Переглядів: 295 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024