П`ятниця, 29.03.2024, 09:41:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 12 » Міська влада Івано-Франківська хоче відібрати у краєзнавчого музею третій поверх
20:07:59
Міська влада Івано-Франківська хоче відібрати у краєзнавчого музею третій поверх

22 серпня 2017 року о 10:00 – відбудеться судове засідання, Шевченка, 16, зал №6. Суддя Калашник В.О.
Міська влада буде судитись проти Краєзнавчого Музею за музейні площі.

а ось декілька цікавих деталей, щоб легше розібратись у питанні:

8.06.2012 року Обласна Рада (в особі голови облради Сич О.) передала будівлю Івано-Франківського Краєзнавчого Музею (пам’ятку архітектури місцевого значення) – Ратушу – у комунальну власність громади міста Івано-Франківська ЗА УМОВИ НАДАННЯ У БЕЗСТРОКОВЕ БЕЗОПЛАТНЕ КОРИСТУВАННЯ Краєзнавчому Музею ВСІХ займаних ним приміщень.

минає 5 років і

27.07.2017 року Виконком міської ради (в особі заступника міського голови Кайда О.) подає клопотання в Господарський суд про СПОНУКАННЯ Краєзнавчого музею до внесення змін до «Договору безоплатного користування» з метою зменшення займаних площ. А саме, у Музею хочуть відібрати приміщення 3-го поверху і передати його у розпорядження комунальному підприємству.

Історія роботи Краєзнавчого Музею в стінах Ратуші налічує більше 70 років.
Фонди Краєзнавчого Музею налічують більше 120 000 одиниць.

Згідно акту прийому-передачі, а також згідно відповідного рішення обласної ради: приміщення Ратуші передавалось у комунальну власність міста ВИКЛЮЧНО НА УМОВІ НАДАННЯ У БЕЗСТРОКОВЕ БЕЗОПЛАТНЕ КОРИСТУВАННЯ Краєзнавчим Музеєм ВСІХ займаних приміщень, а саме:
- Підвал (тут міська влада зараз планує зробити музей міста)
- 1 поверх (цей поверх залишиться за Краєзнавчим музеєм)
- 2 поверх (цей поверх залишиться за Краєзнавчим музеєм)
- 3 поверх (тут міська влада зараз планує зробити зал бургомістра для офіційних прийомів)
- 4 поверх (4-7 поверхи фактично перебувають у користуванні комунального підприємства)
- 5 поверх
- 6 поверх
- 7 поверх
- 8 поверх (тут зараз знаходиться вихід на оглядовий майданчик, управління здійснює комунальне підприємство)

примітка: для 3-го поверху Краєзнавчого Музею розроблено і запропоновано альтернативний проект Ratusha Gallery Hall:www.facebook.com/groups/342879319403810/permalink/473353953023012/?pnref=story

Тобто: виключно по закону – і підвал і всі 8 поверхів Ратуші – це простір для діяльності виключно Краєзнавчого Музею. Безстроково. Безкоштовно.

Тобто: все, що відбувається або планується відбуватись у будь-якому внутрішньому просторі Ратуші – повинно відбуватись виключно під прямим керівництвом Краєзнавчого Музею. Безстроково.

Минулого 2016 року міська влада з метою облаштування Оглядового Майданчика взяла під свій контроль 4-5-6-7-8 поверхи Ратуші. Краєзнавчий Музей мовчки стерпів.

З початку 2017 року міська влада веде активні переговори з Музеєм про перебирання під свій контроль 3-го поверху – великого і просторого залу. Краєзнавчий Музей почав опиратись. Міська влада вирішила позиватись до суду.

Також віднедавна міська влада почала виношувати ідею облаштування у підвалі Ратуші музею міста.

Окремо про Оглядовий майданчик. Оглядовий майданчик – це інвестиційний проект, зроблений за кошти містян нашого міста у будівлі нашої міської Ратуші. І це є добре і це є правильно. Майданчик хороший, і він суттєво підсилив і Ратушу, як будівлю, і Музей зокрема.

Але ось те, що у Оглядового Майданчика є своя окрема каса поруч з касою Музею і ВСІ гроші з платного входу на Оглядовий Майданчик йдуть у міське комунальне підприємство, тобто виходять за межі Музею – це викликає здивування. При цьому всі комунальні послуги Музей платить сам. Тобто де-факто міська влада здійснила інвестицію у покращення будівлі Ратуші, а тепер повертає вкладені гроші на підконтрольне комунальне підприємство. Абсолютно ж справедливим і мудрим було зробити інвестицію у Оглядовий Майданчик і тим самим підсилити Краєзнавчий Музей. Нехай би кошти з Оглядового Майданчика залишались у Музеї і використовувались виключно на подальший розвиток і осучаснення Музею. До прикладу, коли місто стелить бруківку чи висаджує квіти – ніхто ж потім не збирає кошти за ходіння по бруківці чи нюхання квітів, щоб повернути кошти.

Так само місто повинно вчасі поступити і з іншими частинами-елементами Ратуші:
- вікна – їх потрібно замінити з пластика на дерево
- вентиляція – без неї в підвалі постійна затхлість, а по стінах першого поверху розростається грибок
- санвузол – він у абсолютно незадовільному стані і не відповідає сучасним нормам
- гардеробом і wifi – їх просто немає

Потужний і успішний Музей – це ж круто для міста!
Потужний і успішний Музей – це освітній і виховний інструмент для підвищення обізнаності містян про свою історію та культуру.
Потужний і успішний Музей – це туристичний магніт для міста.

Жодне забезпечене комунальне підприємство ніколи не буде мати такого потенціалу та впливу на життя міста, містян та гостей – як успішний і сучасний Музей.

Правдою сьогодення є те, що Краєзнавчий Музей зараз є слабкий і несучасний. Але також правдою є і те, що він має шалений потенціал до росту, розвитку, розростанню та процвітанню. Вірю і знаю, що в суспільстві є стійкий запит на якісний музейний продукт.

Місто має все для того, щоб не обмежуватись зароблянням на Оглядовому Майданчику.

Саме тому - ідеологічна задача міста в культурному, мистецькому, освітньому плані повинна полягати у створенні та забезпеченні умов, в яких будуть розвиватись і існуючі музеї, а також будуть виникати нові.

Буде один сильний і успішний музей в місті – дуже швидко виникнуть, розвинуться, підтягнуться і інші музеї.
І навпаки, якщо зараз защемити Краєзнавчий Музей, віджати у нього поверх за поверхом, роздробити один цілісний музейний простір Ратуші на декілька маленьких штучних кишенькових музейчиків – без команди, без експонатів, без душі музею (тобто тієї ненамацальної невід’ємної частини, яку одним хотінням не створиш), то це призведе до подальшої фатальної руйнації культурного і мистецького життя міста (вже ж маємо сумний минулорічний досвід баталій навколо ЦСМ).

Ітого:
1. міська влада: будь ласка, не забирайте у Краєзнавчого музею. Нічого не забирайте. Натомість, ініціюйте робочу групу: представники влади + представники музею + зацікавлені громадяни та експерти і разом подумаємо і вирішимо, як можна підсилити і розвинути Краєзнавчий Музей.
2. Якщо ж міська влада все ж таки вирішить позиватись до Краєзнавчого музею через суд – чи достатньо юридичних сил у Музею відстояти свої права і чи хтось готовий їм професійно у цьому допомогти?

Юрій Козакевич


Переглядів: 318 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024