Четвер, 25.04.2024, 23:50:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 22 » Мистецький заповідник Ганни Вінтоняк
10:47:29
Мистецький заповідник Ганни Вінтоняк
Прикметною подією у творчому житті краю стала поява друком книги «Ганна Вінтоняк: альбом» (Львів, 2011. – 208 с.). Вийшла вона під егідою Інституту народознавства НАН України. Керівник проекту, автор вступної статті й упорядник книжки – наша краянка, доктор мистецтвознавства, кандидат історичних наук Олена Никорак, яка впродовж десятиліть опрацьовувала колекцію тканин з фондів Коломийського музею і популяризувала їх в численних наукових виданнях.
Досліджувана тема для Олени Никорак особливо близька, бо народилася вона і зростала у знаному гуцульському селі Космачі, з якого походить і заслужений художник України Ганна Вінтоняк. Тому так правдиво дослідниця відчитує витоки творчості талановитої художниці, яка не просто перенесла народні традиції у створені нею зразки сучасного одягу, а й зуміла, відійшовши від прямих запозичень, витворити власний стиль.
Такої книги чекали вже давно, бо в ній фахово підсумовано творчі здобутки Ганни Вінтоняк, яка вже стала окремим явищем, навіть своєрідним феноменом у сфері своєї діяльності. Нині Ганна Вінтоняк (після більш ніж трьох десятків років творчої праці на ниві декоративно-ужиткового мистецтва) бачиться людиною, яка вийшла з Карпат і понесла у світ свій особливий погляд на те, якою має бути теперішня ноша. Вона має з чого черпати мотиви в натхнення, аби, віддзеркалюючи і перепускаючи їх через індивідуальне художнє бачення, створювати власний мистецький світ.
Ганна Вінтоняк – це жіночий погляд на традиції і новації, якому притаманне власне бачення одвічно-національного і модерно-сучасного. Це заклик не забувати свої витоки, бо інакше ми просто перестанемо бути собою, здавшись на смаки космополітичної безликості в одязі, культурі, житті. Жінка через свої твори застерігає нас, сучасних і майбутніх: «Пам’ятайте своє коріння!».
Варто відзначити якісний дизайн і поліграфію видання, без яких не було б цілісного сприйняття книги, бо ж тут особливу роль відіграє ілюстративний матеріал, який не просто доповнює написане, а й заглиблює читача в особливості творчості Ганни Вінтоняк. Разом з тим зрозуміло, що книга не змогла вмістити всього огрому творів, які появилися на світ з-під руки художниці за всі роки її діяльності, тому тут зібрано те краще, що зберігається як безцінний скарб у Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини й Покуття імені Йосафата Кобринського та у власній колекції мисткині.
Доречним є дублювання основного тексту книги російською та англійською мовами, а також наведена в кінці видання бібліографія більш ніж сотні різноманітних публікацій про Ганну Вінтоняк. Зацікавлений читач (а я вірю, що він обов’язково знайдеться!) завдяки цьому матиме змогу розширити свої знання про нашу талановиту краянку, яку час від часу зустрічаю то на коломийських вулицях, то в художньому салоні, то на якихось імпрезах. Я переконаний, що навіть за буденними клопотами вона не припиняє творчої праці, бо у цієї жінки особливий погляд на світ.
Микола ВАСИЛЬЧУК, кандидат філологічних наук,
 доцент Прикарпатського національного університету 
імені Василя Стефаника

Переглядів: 787 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024