Четвер, 18.04.2024, 14:41:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 6 » Місто дбає за пам’ятки минулого і сьогодення
11:02:35
Місто дбає за пам’ятки минулого і сьогодення

Пам’ятки міста Галича є свідченням його минулого та туристичним “магнітом» для сучасників. З кожним роком збільшується кількість нових досліджень щодо об’єктів міської історії, вражень розміщених мандрівниками на власних мережевих сторінках чи туристичних агенцій.
Для того щоб пам’ятка збереглася для майбутніх поколінь необхідно її утримувати в належному стані, вчасно проводити ремонт, захищати від пошкоджень, руйнувань чи знищень. Звичайно, це все залежить від власника пам’ятки чи балансоутримувача, її статусу, наявності фінансування та багатьох інших важливих аспектів. Разом з тим, цей напрямок роботи є важливим; передбачає постійний нагляд та опіку і об’єднання зусиль різних інституцій.
У липні 2021 р. завдяки працівникам комунального підприємства «Галичводоканал» здійснено ряд поточних робіт щодо підтримання нововиявлених об’єктів культурної спадщини в належному стані. Роботи проводилися щодо пам’ятної колони на честь побудови першого мосту на р. Дністер і в подяку за це цісарсько – королівському наміснику Галичини гр. Агенору Голуховському (1858 р.), пам’ятного знаку на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на р. Дністер (2015), статуї Христа Спасителя (2017).
Зокрема, було здійснено: фарбування колони (її капітель зазнала суттєвого впливу погодніх чинників) та ядра, котре її увінчує; фарбування постаменту статуї Спасителя; нанесення нового шару фарби на якір та металевий огороджувальний ланцюг.
Безсумнівно, незважаючи навіть на такий об’єм робіт, пам’ятки “ожили» і справляють враження доглянутості. Це важливо – оскільки в розпалі туристичний сезон, і візуальне знайомство з цими об’єктами впливатиме на формування цілісного сприйняття міста.
Важливо, щоб подібні ініціативи відповідальних осіб були постійними – як виконання норм Закону України «Про охорону культурної спадщини» в частині повноважень і обов’язків органів місцевого самоврядування.


Довідково.
Пам’ятна колона на честь відкриття першого мосту на р. Дністер та в подяку наміснику гр. А.Голуховському відкрита в жовтні 1858 р. Є першим пам’ятником Галича. На пропам'ятній таблиці розміщено напис: «Його Ексцеленції Яснішому Вельможному Агенору графу Голуховському цісарському Наміснику королівств Галичини і Лодомерії і т.д. і т.д. мешканці повіту і міста Галича завдячують дійсну участь у побудові крайової дороги та мосту на Дністрі спорудили даний пам’ятник».
Національний заповідник «Давній Галич» із метою відновлення історичної пам’яті впродовж 2016 - 2017 рр. здійснював підготовку та практичні роботи щодо благоустрою та відновлення колони Голуховського. Зокрема, було знайдено необхідний матеріал в архівах (А.Чемеринський), виготовлено пам’ятну таблицю (Я.Поташник), виконано необхідні заміри конструкції, проведено ряд господарських робіт.


Пам’ятний знак на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на р. Дністер. Архітектурний монумент. Являє собою композицію із двох скельних каменів та якоря; по периметру монумента встановлена ланцюгова огорожа.
На першому камені вмонтована арочна чорна мармурова таблиця із написом:
«Пам’ятний знак встановлено на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на ріці Дністер в Галичі: Товариства парового судноплавства на Дністрі (1863-1932) графа Блюхера де Вальштадта (1876-1881), Спілки «Парове судноплавство на Дністрі Броніслава Слонецького і Казимира Наварського» (1882-1904) та на згадку про річковий порт, пароплави і допоміжні судна: «Dnjestr» (1863), «Blucher de Wahlstatt» (1881), «Flis» (1883), «Halicz» (1901), «Łomnica», «Pager» (1904), «Andrzej hr. Potocki», «Okopy św.Trójcy» (1910), «Osa» (1924), «Rewera» (1932)».
Відкритий за ініціативою працівників Національного заповідника «Давній Галич» у серпні 2015 р.


Статуя Христа Спасителя. Після завершення будівництва металевого мосту (1910), з північної сторони р. Дністер на мурованій основі було встановлено статую католицького святого Яна Непомуцена. Над всією конструкцією було шатрове накриття.
В період УРСР композицію було знищено. Статую Непомуцена перенесено на кладовище Галич – гора і встановлено на похованні Кердяк Анни та Марії. На початку 90 – их років ХХ ст. вона зникла.
На місці статуї Яна Непомуцена 30 серпня 2017 р. за ініціативи міського голови О.Трачика та підтримки меценатів встановлено скульптуру Христа Спасителя. Її автором є Богдан Дячук. 21 листопада 2017 р. скульптуру Христа Спасителя було посвячено.


Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 153 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024