П`ятниця, 19.04.2024, 18:04:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 10 » Містом водить Станіслав. Як франківці створили екскурсовода у смартфоні
18:58:19
Містом водить Станіслав. Як франківці створили екскурсовода у смартфоні

Недавно франківці створили та запустили у Телеграмі бота – гід Stanislav. Усі охочі можуть його активувати та дізнатися, де у місті можна поїсти, відпочити, чогось випити або ж просто пройти декілька квестів.

Stanislav здатен розважити як туристів, так і місцевих, пише Репортер.

Ми за ідею

«Я багато де був – в різних містах, краї­нах, але Франківськ я люблю найбільше, – говорить Сергій Дубей, керівник проєкту Stanislav. – До мене часто приїжджають гості з інших міст, і я завжди проводжу для них мінімальні екскурсії. Плюс у мене є сімейний бізнес – туризм. З цього й виплила ідея створити такого гіда, а ще свого додав карантин – сидів удома, то й лізли всякі ідеї у голову. Але цією я захопився найбільше і витратив купу часу. Ми з командою сиділи над створенням бота понад 10 місяців, і все, що бачать люди, – це мінімальна платформа, яку можна застосовувати з користю».

За словами Сергія, перші два-три місяці він працював над створенням меню, над тим, якими мають бути кнопки, який сценарій розвитку подій. Перше, що прийшло в голову, – «я зустрічаю туриста на вокзалі». До цього додається мінімальний функціонал – де випити кави, як викликати таксі, де можна поїсти та «хочу познайомитись з містом прямо з вокзалу».

«Я розробив різних меню десь 20 штук, – каже Дубей. – Була вибірка і навіть ціле дослідження. Розпитували туристів і місцевих, що б їм було цікаво побачити, куди піти, на що подивитись. На це пішло найбільше часу, а далі почали створювати образ гіда. Спочатку це мав бути Станіслав Потоцький, але в результаті вирішили зробити власного персонажа. А далі почалася технічна робота – шукав фрілансерів, ставив різні задачі й чекав на виконання. В якийсь момент мені пропонували своє бачення десь 10-15 копірайтерів. І таким чином сформувалася команда – п’ятеро людей».

Орієнтовно, за його словами, на створення гіда вони витратили до 10 тис. доларів. І це менша ціна, ніж ринкова, бо половину роботи Дубей зробив сам. Якщо, наприклад, відмалювати й анімувати персонажа коштує приблизно 1-1,5 тис. доларів, то Stanislav обійшовся в рази дешевше. Усі потрачені кошти – в рамках сімейного бюджету Сергія.

«Зараз користувачів бота вже є понад 1300, – хвалиться він. – В нас є метрика всередині, щоб ми розуміли, куди найчастіше переходять люди. Йдеться саме про таргетованих юзерів – туристів. Деякі заклади, що є у функціоналі, в чеку дають клієнтам нашу «візитку». Міська рада виділила нам декілька місць по місту, де ми можемо розмістити візуальну рекламу бота, плюс ми ще запустимо таргетовану рекламу в Instagram та Facebook. В нас також є кнопка «донат», де люди можуть жертвувати гроші. Одна дівчинка, наприклад, після того, як пройшла екскурсію, надіслала нам 100 грн. Це дуже приємно».

Перша особливість гіда в тому, що в Україні немає жодного подібного анімованого діджитал-бота. Друга – він об’єктивний, тобто побудований на алгоритмі правди й справедливості. Кожного разу при натисканні кнопки food&coffee бот буде видавати перелік закладів у випадковому порядку, тобто на першому місці в рекомендованих може опинитися будь-який ресторан чи кафе. За рекламу закладів проєкт не отримує жодної копійки.

«Stanislav говорить виключно про позитивні речі, а кожен опис закладу чи місця – є унікальним та об’єктивним, – пояснює керівник проєкту. – Без негативу, бо в 2020 ми набралися його вдосталь. Наприклад, якщо ми беремо три найкращі піцерії у місті, то не можемо проігнорувати заклади, де, з точки зору відвідувачів, сервіс на найвищому рівні. Ще плануємо додати нетипові місця у Франківську, різні велоекскурсії, чи де взяти у місті домашні вареники та які зараз проводяться акції – це все корисна інформація і про неї мають знати усі користувачі».

У функціоналі є близько 100 пропозицій. А екскурсії, за словами Сергія, буде весело проходити навіть для самих франківців.

«Відверто, коли робив гіда, я взагалі не думав про гроші, – каже Дубей. – Не було такого – «Stanislav тут заробить стільки, а тут стільки». Щоб його якісно утримувати, на місяць потрібно заробляти 50 тис гривень – це зарплата людям, нові сервіси. При цьому 20 тис на рекламу. До кінця не знаємо, з чого заробляти, але ми фактично виконуємо функцію відділу туризму. Стараємося привести в місто нових людей, ми їх зустрічаємо на вокзалі, ми їх розважаємо. Подаємося на всі можливі гранти, шукаємо меценатів, бо Stanislav має розвиватися, а нам треба за щось жити».

Що вибрати й куди піти

«Мене звуть Станіслав, і я – твій діджитал друг у Франківську. Радий тебе бачити тут!» – такими словами бот зустрічає користувача при активації. На панелі є шість розділів на вибір: знайомство з містом, чим зайнятись у Франківську, їжа та кава, напої, он-лайн підтримка та підтримати проєкт.

Якщо обрати перший пункт, то у новому вікні випливає надпис: «Гранд-тур Станіслав – це кльовий спосіб познайомитися з Івано-Франківськом. Я добре знаю місто, тому зібрав маршрут з найбільш ключовими його місцями. Це займе всього лиш одну годину. Буде весело!».

Також з’являється карта з місцем, де починається маршрут, а саме між вулицями Шопена та Шпитальною. Екскурсія розпочинається на Гетьманських Валах. Гід розказує історію назви і проводить людину далі – на опитування про рекламні вивіски. Для подальшого проходження екскурсант має надіслати селфі з локації, де зараз перебуває.

У розділі «чим зайнятись у Франківську» є активності, де бот, наприклад, пропонує відпочити десь біля озера. В наступному вікні «спробуй щось новеньке» – курси гончарства, сапборди, художні уроки. Третій варіант – розваги (ігрові клуби, квест-кімнату, боулінг). Четвертий пункт – окремо виділені місця, де можна пограти у більярд.

У розділі «їжа та кава» гід водить по закладах харчування – піцерії, ресторани, кафе, десерти, вегетаріанська їжа, суші тощо. Цей розділ буде однаково цікавий як туристам, що вперше приїхали до міста, так і місцевим, які, можливо, не знають або ж не були в тому чи іншому місці.

Четвертий розділ пропонує напої – пиво, коктейлі, наливки, настоянки. Також можна пройти платний квест «Шлях самурая». Натиснувши цю кнопку, ви отримуєте від гіда посилання на чат із Сергієм Дубеєм, який даватиме різні завдання. Наприклад, потрібно піти до одного закладу, сказати кодове слово, і бармен наллє певний напій. Потім до другого, третього і так далі. Квест займе близько трьох годин і також буде цікавим як для місцевих, так і для приїжджих.

В онлайн-підтримці люди можуть писати свої зауваження, подяку, побажання тощо. Наприклад, одна жінка написала Сергію, що на карті треба додати кілька нюансів для корекції маршруту, а також подякувала за гіда й побажала розвитку.

Команда планує додати до функціоналу ще багато різних кнопок і в кінцевому результаті гід має стати справжньою платформою, де будь-хто зможе знайти корисну й цікаву для себе інформацію.

Богдан Мисюк


Переглядів: 182 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024