П`ятниця, 29.03.2024, 07:05:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 13 » Мода на «зелений туризм». Іван Франко відпочивав у Підгірках і рибалив на Лімниці
13:33:18
Мода на «зелений туризм». Іван Франко відпочивав у Підгірках і рибалив на Лімниці

Відомо, що Іван Франко був законодавцем літературної моди, моди на вишиванку в поєднанні з європейським костюмом. А ще, виявляється, — завзятим рибалкою, який запровадив моду запровадив «зелений» (сільський) туризм. По-модному відпочивав і в Калуші за маршрутом «Підгірки — Лімниця».

Про це йдеться у розвідці кандидата історичних наук, доцента кафедри філософії Львівського національного аграрного університету Наталії Мисак, інформують «Вікна».

Як відомо, Іван Франко разом з братом Онуфрієм продали свою частку господарства у Нагуєвичах і у 1903 році спільно придбали набагато більший маєток у с. Підгірках Калуського повіту. Відтоді Франки відпочивали там. Сини й донька письменника приїздили туди майже щороку на канікули. Поблизу села текла річка Лімниця, у якій Іван Франко полюбляв рибалити, а діти – купатися.

Як згадувала донька Каменяра Анна, вона з братами часто ночувала в стодолі на сіні. Але не тому, що в будинку бракувало місця. Діти полюбляли запах сіна, та й в стодолі було набагато прохолодніше, ніж у домі. Також доводилося виконувати хоча й незвичну, але дуже цікаву для містян щоденну селянську роботу:

«Разом з дітьми стрийка й стрийною ми йшли раненько, ще перед сходом сонця працювати в поле: обкопувати картоплю, полоти пшеницю або городовину, брати льон чи коноплі, пасти корови, а хлопці тимчасом косили траву, звозили сіно й збіжжя, пасли коней. Ця праця для нас, міщухів, була повна радости й насолоди, і ми старалися навипередки з іншими виконувати наложені на нас завдання, а як «нагорода» за нашу працю, чекали на нас повні глечики свіжого чи квасного молока, сільська здорова страва й твердий сон на пахучому сіні в стодолі».

Не цурався сільської роботи й сам Іван Франко. Ось що пригадував його син Тарас про батька:

«… любив працю біля сіна і снопів, але й інші роботи він знав блискуче».

Іван Франко часто ставав з косарями до косовиці, рубав дрова, особливий інтерес у нього викликало вирощування кролів і голубів.

Сільський відпочинок мав і практичну складову – родина завжди поверталася додому з повними пакунками продуктів, так необхідних у місті.


Переглядів: 367 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024