Четвер, 25.04.2024, 04:14:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 27 » «Монтеккі і Капулетті» по-надвірнянськи
17:36:16
«Монтеккі і Капулетті» по-надвірнянськи

Всім відома історія родин Монтеккі і Капулетті, чия ворожнеча стала причиною трагедії юних закоханих – Ромео і Джульєтти. У Надвірній під Станиславовом сталася історія, яка трохи нагадувала шекспірівську п’єсу – пише “Західний кур’єр“.
В місті здавна проживали дві великі єврейські родини – Гольденберґів і Грюнберґів, які недолюблювали одні одних. Ніхто вже не пам’ятав, з чого почалася ворожнеча, але взаємна антипатія не вщухала. Однак у 1910 році молодий Адольф Гольденберґ закохався у чарівну Шайндлю Грюнберґ. Пара мріяла одружитися, але обидва сімейства і чути про це не бажали. Додатковим аргументом «проти» для родини Грюнберґів стало й те, що матеріальне становище Адольфа було аж ніяк не блискучим.

Щоб перервати цей небажаний роман, батьки відправили Шайндлю до Відня, де дівчина через кілька років познайомилася з багатим купцем і вийшла за нього заміж. Пізніше подружжя виїхало до Палестини, де оселилося назавжди і виховувало дітей. Незважаючи на цілком благополучне сімейне життя, Шайндля так і не змогла забути своє перше кохання.
У 1935 році вона приїхала у Надвірну провідати свою рідню і зустрілася також з Адольфом Гольденберґом, який теж уже був одруженим і мав дітей. Пані Шайндлі дуже припала до серця донька її колишнього коханого, і вона запросила дівчину погостювати у себе в Палестині. Юна панночка Гольденберґ прийняла запрошення і, прибувши до Палестини, познайомилася з сином пані Шайндлі. Молоді люди відразу ж запалали одне до одного симпатією. І цього разу давня ворожнеча Гольденберґів і Грюнберґів нарешті була забута – пара невдовзі взяла шлюб.


Газета «Хвиля» від 10 березня 1935 р. Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 155 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024