П`ятниця, 19.04.2024, 17:46:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 4 » Музей «Берегиня» запрошує
16:23:12
Музей «Берегиня» запрошує

Багата і цікава виставка, присвячена 200-літньому ювілею Тараса Шевченка діє в Історико-етнографічного музеї «Берегиня», що у м. Бурштині. Більшість експонатів зібрано директором музею Тамарою Гусар протягом багатьох літ учительської праці в Бурштинському енергоколеджі. Привертають увагу матеріали столітньої давності про те, як вшановували ювілей Кобзаря в 1914 році. Це, зокрема, часописи «Учительське слово», «Світ дитини», «Учитель» та інші, а також повне видання творів Т. Шевченка 1918 року (5 томів, Київ-Ляйпціг). На виставці багато інших дорадянських матеріалів про життя і творчість Тараса. На спеціальних планшетах розміщено матеріали, де використано ті чи інші епізоди з життя і творчості Шевченка і про Шевченка (Шевченко-художник, пам’ятники, картини, портрети Кобзаря, ілюстрації мистців різних епох). 
18 березня в музеї «Берегиня» проведено захід, де йшлося про те, яку роль у житті і творчості поета відігравала українська народна пісня, яка рятувала Т.Шевченка від зневіри, розпачу, ненависної солдатської муштри у далеких казахських степах. Бо, «люди зрадять, а вона (пісня) мені порадить, і порадить, і розважить, і правдоньку мені скаже». Йшлося про те, що й творчість поета є надзвичайно пісенна, тому так багато його творів стали народними піснями. А ще було відтворено сценки, де у творах Т. Шевченка є вишиті сорочки, рушники в різних обрядах («Назар Стодоля», «Тополя») та хустки, які дарували дівчата своїм судженим, виряджаючи їх у далеку дорогу чи на війну («Хустина», «У неділеньку не гуляла»). Захід проведено з допомогою студентів енеогоколеджу, що проживають у гуртожитку. А вірш Л. Загоруйко «Народження сорочки» і Т.Шевченка про хустину майстерно прочитала п’ятикласниця Іванна Курган. Пісні виконали любителі народного співу – працівники енергоколеджу. Зворушило всіх схвильоване слово Т. Гусар про те, що слово Т.Шевченка, як ніколи, потрібне сьогодні. З його «Борітеся – поборете, вам Бог помагає» йшла на барикади і вмирала Небесна Сотня. Він, Тарас, і зараз просить Бога для України «єдиномисліє подай і братолюбіє пошли». А нам наказує: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю» та «Вставайте, кайдани порвіте...». Україна виборе свою волю, де «Врага не буде супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі».

 

Галина ШИБІВСЬКА


Переглядів: 551 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024