Четвер, 25.04.2024, 08:23:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 25 » Музей етнографії «Зав’язує вінець»
18:35:44
Музей етнографії «Зав’язує вінець»

В рамках музейно-етнографічного фестивалю «Галицька брама» на території церкви Всіх Святих Музею етнографії Національного заповідника «Давній Галич» 22 квітня розпочалося Великоднє дійство «Зав’яжемо вінець», побудоване на основі опільських Великодніх звичаїв та обрядів. 
Свято, до організації і проведення якого долучилися Музей етнографії, науково-освітній та інформаційно-видавничий відділи Заповідника та відділ освіти Галицької районної державної адміністрації, розпочали учні Крилоської ЗОШ І-ІІІ ст. та вихованці Галицького районного Центру дитячої і юнацької творчості, за участю Зразкового фольклорного дитячого колективу «Княже джерело», художній керівник Марія Урбанович. А парох села Крилос о. Ярослав Жолоб благословив дітей на добру справу і подарував кожному учасникові іконку Крилоської Матері Божої.
– Учасники дійства стали живими експонатами музею, продемонструвавши глядачам автентичні перлини усного і пісенного скарбу жителів нашого краю, певною мірою призабутий пласт національних традицій, – розповідає завідувач Музею етнографії Леся Михальчук, – вони показали прекрасне обрядове дійство опільської народної культури через веселі весняні забави, підкресливши їх піснями в прославу Ісуса Христа і його Воскресіння.
Весняне свято відбуватиметься в нашому музеї впродовж цілого тижня. Сьогодні ми були зачудовані прекрасним дійством і гаївками, створеними в селі Крилос, у наступні дні ми матимемо змогу почути гаївки, створені в селах Залуква, Блюдники, Викторів, Комарів. Своїми весняними Великодніми забавами вітатимуть глядачів вихованці Галицької гімназії та Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №1. А у провідну неділю ці колективи зберуться разом у нашому музеї на Великодні фестини.
Цікавим є те, що у нашому дійстві беруть участь саме дитячі фольклорні колективи, які вирішили розбудити байдужі серця тих людей, які втратили справжнє відчуття свята. А недільні фестини доповнять ще й вихованці Галицької Малої академії народних ремесел, які організовують невеликий Великодній ярмарок та майстер-класи з виготовлення сувенірів. 
– Я впевнена, що жоден з відвідувачів музею у ці Великодні дні не залишиться байдужим, а свято стане традиційним, – підкреслила на завершення розмови пані Леся.


Розмову вів Ярослав Поташник


Переглядів: 496 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024