Четвер, 25.04.2024, 13:47:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 1 » Музей ікони в Коломиї
13:56:51
Музей ікони в Коломиї

Після інтронізації нового правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ єпископа Василія івасюка в катедральному соборі Преображення Христового міста Коломиї відбулося відкриття виставки сакрального мистецтва «Відкуплення», яка стала початком заснування музею ікони в Коломиї.
У відкритті виставки взяв участь глава УГКЦ блаженніший Святослав, який привітав присутніх з важливою мистецькою подією та благословив її.
Понад 100 пам’яток ікономалярства, дерев’яної скульптурної пластики та ручних літургійних хрестів стали доступними для широкого загалу. Після того, як їх у минулому  перестали використовувати у літургійно-обрядовому вжитку в храмах, чимала кількість із них перебувала у несприятливих, а деколи і загрозливих для них умовах. Потрапивши до колекції правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколая Сімкайла (1952—2013 рр.), більшість сакральних творів були піддані консерваційно-реставраційній обробці, що стало гарантією їхнього подальшого життя у часі. Багато із них ще за життя владики було представлено на всеукраїнських та регіональних виставках. Постійна експозиція діє в приміщенні єпархії. Врятовані владикою Миколаєм образи тепер  духовно збагачують інтер’єр підвальної церкви.
Музейна виставкова зала катедрального собору з благословення владики Василія Івасюка за стараннями отця-настоятеля цього храму та з фаховою допомогою співробітників Національного музею народного мистецтва  в Коломиї широко відчинила двері перед громадськістю та презентує врятовані скарби християнської культури, які до цього часу були невідомими для науковців і для поціновувачів. Це лише дещиця із колекційного загалу, об’єднана однією тематикою під назвою «Відкуплення». Часовий вимір експонованих творів — ХVIII, ХIХ і ХХ століття. Кожна ікона позначена стильовими особливостями, що випливають з часу, місцевості, традицій певних шкіл чи майстерень. Вражають своєю мистецькою довершеністю ікони ХIХ століття: «Тайна Вечеря», «Христос в терновому вінку», «Страсний Христос», «Жінки Мироносиці біля гробу Господнього». Глибиною напруженості, трагізму й необоротності просякнуті сюжети в образах ХVIII століття — таких як «Взяття Христа під варту» та «Зняття з хреста». Всіх їх відзначає високе професійне виконання та глибоке духовне наповнення, що дає підстави думати про фахову малярську школу чи майстерню. До речі, іконографія «Страстей Христових» у сакральному мистецтві України сягає давніх часів Київської держави.
Поряд із церковними іконами в експозиції представлено і домашні образи, виконані на дошці народними майстрами Буковини, Галицької Гуцульщини та Покуття, а також Волині. Особливими місцевими рисами, що різнять ці твори, є декоративні мотиви, кольорове вирішення та манера рисунку. Усі вони створені в другій половині ХIХ століття. Популярними і, як вважалось, канонічними сюжетами серед місцевої людності були «Богородиця, Розп’яття, Святий Миколай», «Розп’яття зі святими», « Розп’яття з пристоячими». Окрему групу творять плащаниці, які дають уявлення про художні та іконографічні особливості українських плащаниць ХVIII-ХIХ століть.
Понад 50 творів в експозиції виставки — із сакральної пластики. Це здебільшого фігури Христа з розп’ять та ручні різьблені літургійні хрести ХIХ століття. Ареал їхнього побутування — Гуцульщина, частково — Поділля.
Окремим розділом в експозиції представлено так звані російські ікони, позначені своєрідними стильовими та настроєво-духовними рисами.
Виставка творів сакрального мистецтва розширює фактологічне підррунтя для подальшого дослідження та наукового опрацювання унікальної спадщини українського іконопису.

Ярослава Ткачук


Переглядів: 542 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024