Вівторок, 23.04.2024, 12:25:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 5 » Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку Михайла Зорія до 105-ї річниці від дня народження художника
13:58:34
Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку Михайла Зорія до 105-ї річниці від дня народження художника
Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку Михайла Зорія , присвячену 105-й річниці від дня народження художника. Експозиція представляє близько 40 портретів, пейзажів та замальовок митця з фондів Музею. Серед них - автопортрет художника на червоному фоні та портрет українського диригента Дмитра Котка, який вперше представлено з приватної колекції.
«Це третя виставка художника Михайла Зорія в нашому Музеї. Після першої експозиції, яка відбулась ще за життя митця, у 1995 році, нам вдалось придбати 14 його картин. Пізніше Музей закупив ще 30 творів, які свого часу справили велике враження на творчих людей міста. Ці роботи увійшли в нашу експозицію», - повідомила науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття Ганна Шеремет. За її словами, творчий діапазон художника був надзвичайно широкий. Він займався графікою, монументальним живописом, портретами. Талант митця відзначали ще в роки його дитинства. Коли Михайло Зорій навчався у Краківській академії мистецтв, громада Станіславова виплачувала йому стипендію у 50 злотих. У Польщі Зорій брав участь у реставрації костелу св. Норбета, після повернення – разом з Сорохтеєм та Нарбутом працював у театрі імені Тобілевича, у 89-му - створив проект пам’ятника «Розстріляне серце України», що в Дем»яновому Лазі. 
В історію Івано-Франківська Михайло Зорій увійшов як автор пам’ятника композитору Денису Січинському, створеному у далекому 43-му. Очевидці тих подій переказують, що Михайло Зорій побачив цей пам’ятник уві сні. Його остання воля – встановити навколо пам’ятника Січинському огорожу у формі нотного стану. На ній – ковані ноти з відомих творів композитора. Проект огорожі виготовили в 90-х роках. Втім, влада міста так і не дала дозвіл на її спорудження. Нині науковці відзначають, багато робіт Михайла Зорія були втрачені, коли він перебував на засланні у таборах далекого Сходу. 
Припускають, на художника доносили через те, що він працював над монументом жертв більшовизму. Попри важку долю Михайла Зорія пам’ятають ерудитом, інтелектуалом, педагогом та «неголослівним патріотом». Кажуть, ще у 90-х він жартував, що вже давно співає «…вже воскресла Україна», замість слів «…ще не вмерла Україна».

Переглядів: 506 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024