Четвер, 25.04.2024, 06:28:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 16 » Музей УПА на місці радянської катівні в Перегінську
13:49:27
Музей УПА на місці радянської катівні в Перегінську
Минулої неділі в селищі Перегінськ, що в Рожнятівському районі на Івано-Франківщині, з нагоди відзначення 70-річчя Української  Повстанської Армії відкрили Музей УПА. «Була катівня, а тепер – осередок пам’яті», – сказав про музей голова місцевого Братства УПА Ярослав Депутат. Експозиція розмістилася в будівлі, де наприкінці 40-х та у 50-х роках минулого століття знаходилася районна тюрма НКВС.
«Відкриття Музею УПА – данина пам’яті закатованим і вбитим повстанцям із усієї Рожнятівщини, а також данина поваги молодого покоління ветеранам УПА, які вижили у кривавій боротьбі за Україну в Другій світовій війні», – зазначила на урочистостях голова селища Ірина Люклян. Перегінське Братство УПА налічує всього 30-ть вояків. «Більшість уже немічні й лежачі», – з гіркотою повідомив голова Братства Ярослав Депутат. За його словами, архів обласного Музею визвольних змагань зберігає дані про 17 тисяч повстанців, які поклали свої життя у лавах УПА в збройній боротьбі проти радянських та фашистських окупантів. Частина – були затримані і загинули в застінках НКВС. Зокрема, і в Перегінську.
Наприкінці 1940-х – на початку 1950-х  років саме в Перегінську містилася окружна тюрма, куди енкаведисти звозили повстанців та тих, кого підозрювали у співпраці із ними. «З підвалів катівні живим не виходив ніхто», – каже пан Депутат. Частина замордованих похована на сільському цвинтарі. Є свідчення, що ще 117 душ, які були вбиті за те, що допомагали упівцям, не мають упокоєння. Їхні тіла лежать у безіменній братській могилі, яка все ще не знайдена. «Це наше завдання, нас усіх, – віднайти і по-християнському перепоховати героїв», – відзначив колишній голова районного КУНу, депутат Івано-Франківської обласної ради Володимир Семко.
Історію героїчної боротьби прикарпатців відтворює експозиція перегінського Музею УПА. Виставка створена на основі експонатів з приватної колекції відомого на Рожнятівщині збирача старожитностей Богдана Бачкура. «Маємо дві зали, – пояснює колекціонер з Верхнього Струтина. – В одній виставлено фотографії та автентичні речі з побуту повстанців. А також зброю, військову форму, нагороди й атрибутику УПА. В другій залі представлено роботи художників 1950-70-х років, які відображали боротьбу українського народу».
«Сьогодні такі часи, що за Україну знову треба боротися, – наголосив відомий прикарпатський правозахисник та меценат, кандидат в народні депутати України Володимир Грабовецький. – Нам іще потрібно вибороти, щоби на нашій українській землі утвердилася українська влада. Щоби Український повстанський рух отримав державне визнання. І наші герої були гідно пошановані. Це – одне із головних моїх завдань як народного депутата в парламенті».
З часом, повідомили організатори, Музей буде представляти не тільки героїчну сторінку УПА в історії Перегінська і району, а й ілюструватиме визвольні змагання краю впродовж усього 20 століття. Жителів Прикарпаття закликали поповнювати його експозицію.

Переглядів: 614 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024