Четвер, 25.04.2024, 10:48:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 20 » На двох стільцях: Голова сільради – станичний ОУН
08:07:52
На двох стільцях: Голова сільради – станичний ОУН

Під час боротьби ОУН-УПА з радянським тоталітарним режимом у 40-50-х рр. ХХ ст. окремі голови сільрад паралельно виконували ще функції станичних ОУН і дезорганізовували радянську владу на місцях. Так, 28 січня 1948 р. вироком Військового трибуналу на 10 років позбавлення волі з поразкою в правах на 5 років і конфіскацією майна був покараний голова сільради села Пробабин Городенківського району Дмитро Миколайович Качур (1911 р.н., уродженець с. Пробабин), який до того ж був станичним ОУН та інформував УПА про всі дії радянської влади.

Д.Качур брав участь у зборах ОУН з 1943 р., під час головування в сільраді він мав псевдо Колос та повідомляв УПА про заходи радянської влади, облави, арешти і контакти НКВС, годував, переховував у себе керівника районного проводу ОУН Вітра (Михайла Кириловича Михайлину) і Кубу (Михайла Семеновича Олійника). Під час вступу в 1945 р. на посаду голови сільради Качур естафетою навіть запитав дозволу в Куби на зайняття місця сільського голови.

Повідомлення про ситуацію в селі Качур передавав через керівницю жіночої сітки ОУН Д. Антонюк (Калину), які відносила Катерина Семенівна Атаманюк (Липа), 1919 р.н., уродженка с. Пробабин в с. Стрільче Катерині Срайчук (Русалці). Штафети адресувалися Вітру, а для Куби передавалися в с. Городницю через Наталю Гарасимик. Крім того, Атаманюк збирала продовольство для упівців та зберігала націоналістичну літературу.

На жаль, остання естафета від Колоса з попередженням про небезпеку для Вітра та Куби не дійшли до адресатів, і, можливо, через це пізніше повстанські керівники загинули.

У співпрацю з УПА був втягнутий заступник голови сільради Микола Дмитрович Пасічняк, 1919 р.н., теж уродженець села. Він за те, що носив естафети, отримав 10 років ув’язнення. А вчителька середньої школи Василина Миколаївна Ощипко, 1912 р.н., уродженка с. Серафинці (Горлиця), яка перебувала в ОУН з 1943 р. і забезпечувала упівців ліками та папером, потрапила до таборів на 7 років. Покарання отримали селяни і за менші провини. Зокрема, Михайлина Дмитрівна Костельник, 1922 р.н., уродженка с. Поточище, була відправлена на 6 років у табори за те, що готувала упівцям їжу і прала білизну.

У жовтні 1945 р. Качура затримало МВС з підозрою про співпрацю з ОУН, але через три тижні його відпустили і попередили про відповідальність.

Однак до другого арешту 18 листопада 1946 р. радянські спецслужби підготувалися краще. Речовими доказами у справі стали 86 сторінок листування голови сільради з підпіллям та зібрані інформаційні матеріали. У результаті Дмитро Качур відбув за ґратами в Омській області 10 років, 8 місяців і 5 днів. З ув’язнення підпільник вийшов хворим на туберкульоз та з нездоровою рукою. Його сім’я – дружина, двоє дочок і мати – були виселені. Дружина під час перебування на засланні навіть спромоглася отримати медаль «За освоєння цілинних земель».

Після звільнення Качур в 1971 р. засипав державні інстанції вимогами повернути йому його помешкання, яке було перетворене на сільський клуб. Він навіть написав скаргу до XXIV з’їзду КПРС, в якій вказував, що підписав протоколи допитів внаслідок тортур (його колишній слідчий, а на той час – директор Івано-Франківської турбази Микола Іванович Мещеряков заперечував фізичний вплив). У скарзі Качур навіть спробував шантажувати: «За океаном що робиться, дуже добре видно, а що робиться під своїм носом, ніхто не бачить. Якщо мій дім не буде повернутий, то я буду ганьбити по закордонах… то я підпалю його і хай він згорить». Однак реабілітований Качур був уже за часів незалежності України.

Сергій АДАМОВИЧ


Переглядів: 340 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024