П`ятниця, 29.03.2024, 16:14:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 23 » Встановлено горельєф на честь князя Ярослава Осмомисла
10:08:28
Встановлено горельєф на честь князя Ярослава Осмомисла

22 грудня 2017 року відбулася знакова подія не тільки для педагогів та учнів Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, але й усього міста та району – на фасаді школи було відкрито пам’ятний горельєф галицькому князю, який користувався великим авторитетом на Русі.

Композиція складається з скульптурного зображення Ярослава Осмомисла та пам’ятної дошки з написом: «На знак великої пошани від галичан, школу названо іменем Ярослава Осмомисла (бл. 1130 – 01.10.1187) – видатного правителя Галицького князівства, будівничого одного з найбільших храмів того часу – Успенського собору».

Автором горельєфа є митець з м. Калуша Ігор Семак. Композицію встановлено за підтримки Національного заповідника «Давній Галич».

Після урочистого відкриття меморіальну дошку освятили священики УГКЦ на чолі з деканом Галицьким о. Ігорем Броновським.

 

Довідково. Рішенням дванадцятої сесії районної ради сьомого скликання від 31.03.2017 р. Галицькій ЗОШ I-III ступенів №1 було присвоєно ім’я Ярослава Осмомисла.

За роки правління Ярослава Осмомисла Галицька земля досягла свого розквіту, було збудовано й укріплено багато міст, храмів, зокрема, у 1153–1157 рр. Успенський собор у Галичі (у цьому соборі його й було поховано). А своє прізвисько «Осмомисл» отримав через тонкий розум, освіченість, знання іноземних мов.

У вітальному слові з нагоди пам’ятної події директор школи Марія Савчук сказала: «Ми маємо велику честь, але й велику відповідальність вчитися і працювати в навчальному закладі, який носить ім’я такої видатної людини. Своїми вчинками і діями, результатом своєї праці маємо довести, що гідні нести це високе звання. Наступним кроком буде – організація пошукової роботи щодо збору матеріалів про діяльність Ярослава Осмомисла і оформлення відповідної експозиції у стінах школи». Також керівник навчального закладу подякувала всім, хто долучився до встановлення пам’ятної дошки.


Переглядів: 738 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024