П`ятниця, 26.04.2024, 00:18:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 25 » На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
19:45:26
На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — храм Зішестя святого Духа XVI ст. у Рогатині. У 2022 році на реставрацію об’єктів культурної спадщини національного значення в області було передбачено приблизно 1,5 млн грн. Гроші не змогли повністю використати через обмеження щодо заборони проведення реставраційних робіт, введені Кабміном.

Про це у коментарі Суспільному повідомив начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації Володимир Федорак.

З його слів, постанова дозволяє проводити роботи, пов’язані з благоустроєм території, оплату яких пропускає Державна казначейська служба України. Водночас законодавство не забороняє використовувати для реставрації культурних пам’яток та інших робіт грантові гроші.

"Кожна установа, кожна структура шукає гроші, які не заборонені законодавством — грантові гроші. Зараз ми проводимо роботи на об’єкті всесвітнього значення, пам’ятці ЮНЕСКО в Рогатині — церкві Зішестя святого Духа XVI ст. Там освоїли приблизно 1 млн грн на заміну гонтового покриття даху. Можливо, проведемо деякі внутрішні роботи. Також обговорюємо питання реставрації іконостасу. Він входить до десятка найстаріших в Україні, які потребують збереження", — розповів Володимир Федорак.

Начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації каже, також роботи проводять в селі Нижній Вербіж на Коломийщині.

"Це — теж пам’ятка ЮНЕСКО початку XIX ст. — церква Різдва Пресвятої Богородиці. Насамперед там ведеться робота з підготовки проєктно-кошторисної документації. А після цього будуть вже реставраційні роботи, зокрема тут планують замінити бляху, якою оббита святиня", — каже Володимир Федорак.

Також цього року попри обмеження вдалося встановити сучасні пожежні системи на декількох культурних об’єктах за гроші від Євросоюзу, розповідає Федорак.

За його словами, на Івано-Франківщині є приблизно півтори сотні пам’яток, які мають статус національного значення. На їхню реставрацію потрібно понад 200 млн грн.


Переглядів: 119 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024