Вівторок, 23.04.2024, 23:21:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 27 » На Івано-Франківщині церква XVI століття стала жертвою державних вандалів?
09:51:54
На Івано-Франківщині церква XVI століття стала жертвою державних вандалів?
У Прикарпатському селі Кліщівна 4 роки тому почали реставрувати церкву Святого Миколая. Перший транш грошей, які виділила держава, освоїли за день – пам’ятку, внесену до національного реєстру, як цього вимагали правила реставрації, розібрали, проте зібрати наново храм коштів вже не вистачило.
Як повідомляють «Факти», відреставрувати церкву обіцяли за 2 роки. Та вже пішов п’ятий, а храму донині немає. За цей час встигли лише залити фундамент і звести коробку першого ярусу. Нині ж дерев’яні бруси без даху і без жодного захисного укриття нищаться від вітру, снігу та дощів.
Сільський голова оббив усі чиновницькі пороги, аби врятувати пам’ятку. Був навіть у Києві, але все безрезультатно.
«Для завершення ремонту потрібно 500 тисяч. Всього-на-всього. Невелика сума для держави. Але, нажаль, поки що її не дають», - каже сільський голова села Кліщівна Михайло Ворона.
Храм і справді необхідно було розібрати, аби врятувати, пояснюють в охороні культурної спадщини. Церква стояла просто на ґрунті, без фундаменту і була приречена на руйнування. Гроші на реставрацію мали надійти. Втім, завадила адміністративна реформа.
«У зв’язку з проведенням адміністративної реформи, структура, яка займалася в Мінрегіонбуді власне питаннями реставрації, була ліквідована. І повноваження щодо реставрації і ремонту було передано міністерству культури. У міністерстві культури на сьогоднішній день нема відповідних таких програм, які би могли забезпечити реставрацію даної церкви», - пояснює начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Давидюк.
Церква святого Миколая у Кліщівні внесена до Національного реєстру пам’яток і має давню історію. За переказами, вона збудована в 1572 році. В історичних перипетіях кліщівнянська святиня згоріла. Згодом її відбудували і берегли як зіницю ока – відкривали лише на великі свята. Вона пережила війну і радянський войовничий атеїзм. У 70-х роках люди її самотужки ночами перекрили, хоч сільському голові це коштувало посади. Нинішні дії чиновників селяни називають вандалізмом.
«Ми хочемо, щоб церква була закінчена. Але ніяких коштів ніхто не дає і не реагує ні на прохання сільської ради, ні на прохання людей», - каже жителька села Кліщівна Марія Лиса.

Переглядів: 538 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024