Середа, 24.04.2024, 03:42:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 5 » На Прикарпатті є музей Альпеншок
19:45:22
На Прикарпатті є музей Альпеншок

Музей Альпеншток — це приватний музей родини Бодейчуків із Яремчанщини. З цією назвою музей існує близько 5-ти років, хоча всі експонати збиралися задовго до цього. Їх у музеї є понад тисяча.

 Музей Альпеншток родина Будейчуків назвала в честь трекінгової палиці.

Власник музею Олександр Будейчук говорить, що ідея створити музей виникла дуже давно, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "Бліц-Інфо".

«Я постійно щось колекціонував, починаючи зі школи – монети, марки, потім зацікавився етнографією і артефактами, які з цим пов’язані. Речі брали у нашому регіоні. Ми робили експедиції з сином, ходили по нашому регіону, по Гуцульщині, збирали все, дещо нам дарували, дещо купували, шукали старожилів, майстрів, цікавих людей, фільми робили, щоб все це зберегти і показати кому цікаво», — ділиться чоловік.

У музеї розміщений одяг, побутові речі, сорочки, киптарі, інкрустовані і різблені пасковці, речі сакрального характеру.

Багато речей у музеї є старовинними. Наприклад, сволок із Верховинщини 1845 року. Це сакральний експонат із візерунками, хрестами і солярними знаками.

"Мені у музеї цікаво все, тому що кожний експонат має якесь своє життя і енергетику", — розповідає власник музею.

Також у музеї Альпеншток родина має колекцію різноманітних столів. Це, і писані столи Яремчанщини та Микуличина, і Верховинські столи-скрині.

"Навіть по столах можна визначити, яке це поселення. В кожному регіоні був різний тип столів, найунікальний у нас це — стіл-скриня, якому близько 250 років. На ньому зображений розквітлий хрест. Це унікальний язичницький символ, якому близько 5 тисяч років, це символ богині Геї", — говорить Михайло, син Олександра Бодейчука.

Михайло розповідає, що колекціонувати вони почали саме з таблиць.

"Всі таблиці є унікальними. Цікавою є таблиця "Суд повітовий" 1850 року. В той час у нас була Австро-Угорська імперія. Я був у Відні в різних музеях і не бачив там таких таблиць, адже на цій таблиці все на німецькій мові. Знайдена вона у старому будинку на криші.

У музеї є три різні таблички "Дністер". Це була єдина українська страхова компанія, яка існувала з 1867 року.

"Якщо зараз ви купуєте страхівку на будинок, то вам дають папірчик, а колись, крім паперу, ще продавали бляху на будиночок. Це показувало, що ваш будинок є легальним. Більшість таблиць зняті з тих будинків, яким більше ста років. Будинок з такою табличкою досі можна зустріти", — говорить Михайло.

Один із експонатів Бодейчука, який розміщений у музеї із цікавою історією.

"Я думаю, багато хто знайомий із творчістю Петра Шекерика-Доникова, який написав роман «Дідо Иванчік». В одній із експедицій в селі Голови ми познайомилися із родиною Петра Шекерика-Доникова, а отже і діда Иванчіка. Ми були в хаті, де проживав дідо Иванчік. Я побачив, як кури їдять щось із дерев’яної миски, підійшов, поглянув, а там було клеймо у вигляді змії, яке ставив у свій час дідо Иванчік. І мені подарували цю миску», — розповідає Олександр.

Михайло говорить, що він, разом із своїм батьком організовують різноманітні етнографічні експедиції більше 5-ти років.

"Ми їдемо у найвіддаленіші куточки Гуцульщини і знайомимося з людьми. Україна — дуже багатогранна країна, яка має безліч різних діалектів і національностей. Найцікавіша саме Гуцульщина, тому що в кожному поселенні є свій тип сорочки. 100 років тому всі люди одягалися в етнографічний одяг і йшли на базар, чи кудись в гості. А, наприклад, в Київській області є близько 500 сіл. Там всього навсього 10 типів сорочок, коли тут є по декілька типів в кожному поселенні, десятки тисяч різних типів на одну тільки Івано-Франківську область. Це, як код кожного села", — додає Михайло.

Музей Альпеншток родина Будейчуків назвала в честь трекінгової палиці.

"Назвали ми трохи дивно, для когось це як Альпи, але назвали ми в честь трекінгової палиці. Зараз ходять з двома такими палицями, а колись кожен мав по одній. Коли ви, наприклад, йшли з дівчиною в гори і кожен мав по палиці, то двома палицями можна було закласти палатку. Що дуже цікаво, зараз люди купують магніти, а тоді треба було прибити шильдик на палицю. Купуєш на якійсь вершині шильдик , або в якомусь туристичному містечку, прибиваєш на палицю і гуляєш собі з такою палицею в різних містах. Подорожуючі, які багато їздили, робили собі такі колекції і мали декілька палиць з різними шильдиками. Таким чином також можна було побачити де людина живе", — додає Михайло.


Переглядів: 159 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024