П`ятниця, 29.03.2024, 17:12:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 25 » На Прикарпатті на 100-му році померла зв'язкова і бійчиня УПА Анастасія Чупрінчук
20:22:27
На Прикарпатті на 100-му році померла зв'язкова і бійчиня УПА Анастасія Чупрінчук

24-го березня о 21:00 на 100-му році життя померла зв'язкова і бійчиня УПА Анастасія Чупрінчук.

Про це повідомила її онука Ольга Соломійчук на сторінці у Facebook, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "Суспільне".

"Відійшла у вічність наша Бабуся Шкрібляк-Жикаляк-Чупрінчук Анастасія Миколаївна, ветеран УПА (позивний Ромашка). Вічна Пам'ять, Царство Небесне", — написала Ольга Соломійчук.

Спогадами про зв'язкову із Суспільним поділилася керівниця благодійного фонду "Творча Криївка" Віталіна Маслова. Вона разом з українськими воїнами часто навідувалася до Ромашки.

"Коли до нас приїжджають бійці з центральної, східної, південної України, вони всі знають, що це — край УПА. Вони відвідують музеї, їм розповідають, як ішли бої у Першу та Другу світові війни, про партизанів. І, звичайно, завжди питають, чи є ветерани повстанської армії. Анастасія Чупрінчук була однією з тих, до кого ми привозили воїнів. Це завжди були дуже теплі зустрічі і неймовірні історії, — розповідає Віталіна Маслова. — Вражає її біографія і сама постать. Людина, яка вже погано бачить, недочуває, але таке враження було, що вона світиться. Завжди казала дуже прості слова, але було якесь відчуття доторку до мудрості не лише у мене, а й у бійців — особливо дівчат, які воювали".

Волонтерка пригадує моменти, коли разом з бійцями приходили до Анастасії в гості: "Ці зустрічі поколінь унікальні, вони мене неймовірно надихали — просто можливість посидіти біля людини, у якої життя — книга про Україну. Досі згадую, як мені пощастило, що одного разу Анастасія мого сина на ручках тримала. Ще пам'ятаю, коли до неї приходили, то перше, що вона питала: "А у вас є діти?" Питала: "Скільки?" Коли їй казали скільки, вона казала: "Мало, треба ще більше! От якби я могла повернутися в минуле, то щоб я зробила — мала би більше дітей! Народжуйте більше, бо діти — це найбільша радість. Що може бути краще в житті, ніж діти?". Було неймовірне просвітлення. Для мене це справді була особлива людина".

Зв'язкова УПА Анастасія Чупрінчук народилася у селі Рівня, що на Верховинщині. Першим чоловіком Анастасії Чупрінчук був Петро — вчитель вечірньої школи. Теж воював у підпіллі. В УПА Анастасія пішла за ним. Пізніше її забрали в Сибір. На засланні жінка п'ять років працювала на лісоповалі. Коли повернулася додому, то ще п'ять років переховувалася в людей. Потайки приходила до дітей. Після заслання Анастасія вдруге вийшла заміж. З чоловіком прожили разом 50 років та народили ще двох дітей. Всього в Анастасії було 55 внуків, правнуків і праправнуків.

 


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024