Вівторок, 16.04.2024, 08:02:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Листопад » 14 » На Прикарпатті відбулася науково-практична конференція присвячена 100-річчю створення легіону Українських Січових Стрільців
14:54:37
На Прикарпатті відбулася науково-практична конференція присвячена 100-річчю створення легіону Українських Січових Стрільців

На базі Рогатинської гімназії імені Володимира Великого  відбулась науково-практична конференція присвяченна 100-річчю утворення легіону Українських Січових Стрільців (Усусів).
У 1914 році з Рогатинської гімназії у Січові Стрільці пішли вчителі і старші гімназисти. Вони сформували Рогатинську сотню. Вело їх нестримне бажання у цьому вихорі великодержавницьких інтересів здобути власну волю і незалежність. Першим командантом УСС став Михайло Галущинський – директор гімназії.
У роботі конференції взяли участь відомі науковці України, члени НСПУ, місцеві краєзнавці, викладачігімназії та студенти.
Розпочалася конференція молитвою за Україну, яку прочитав декан Рогатинської УГКЦ о. Дмитро Бігун. Отець Дмитро недавно повернувся з зони АТО, де був капеланом серед бійців з Рогатинського району, які захищають територіальну цілісність та незалежність України, поділився спогадами про пережиті дні в місцях проведення бойових дій.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх Героїв, які віддали своє життя в різні роки боротьби за Українську державність.
У виконанні учнівського гімназійного хору прозвучав Гімн Українських Січових Стрільців.
З вітальним словом виступили голова райдержадміністрації Володимир Паньківський, голова Рогатинської районної ради Володимир Штогрин, міський голова міста Рогатина Володимир Гусак.
Як зазначив голова райдержадміністрації Володимир Паньківський  «Українські Січові Стрільці - величчю свого розуму й духу, непохитністю волі творили нашу історію –  героїчну і трагічну водночас, прикладом свого життя стверджували свою істинну любов до України і ми усі повинні бути достойними продовжувачами святої справи – утвердження і розбудови  незалежної  соборної демократичної держави».
Запрошені гості з Івано-Франківська та Львова подарували серію свої книг з історичної тематики центральній районній бібліотеці та бібліотеці Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого.
Конференція пройшла на високому науковому й організаційному рівнях та послугувала плідним підґрунтям для обміну думками та великому зацікавленню присутніх.
За підсумками роботи конференції , учасники вирішили звернутися до обласної та районної влади з ініціативою заснування премії М.Галущинського для кращих педагогів району та відкриття краєзнавчого музею.


Переглядів: 590 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024