П`ятниця, 29.03.2024, 09:51:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 19 » На Прикарпатті відбулося міжнародне свято голубців. Тепер етнографи будуть шукати “капустяні” пісні
21:57:27
На Прикарпатті відбулося міжнародне свято голубців. Тепер етнографи будуть шукати “капустяні” пісні
Виноградні, бурякові, капустяні і просто листяні смаколики, Із різними начинками, приправами та підливами. Усе це давня українська страва голубці. Вперше на Прикарпатті їх вшановували у селі Саджава Богородчанського району, де провели міжнародне свято голубців.
Місцеві газдині презентували різноманітні види цієї давньої страви і української і кухні інших народів.
— Назва цієї страви — давняя та символічна і походить від слова «голуб», — каже місцева господиня Марія Бойчук. — Зрештою, і схожа вона на пташку, яку вважають символом миру, вірності, кохання. Колись ця страва була ритуальною на весіллях, тому досі в народі побутує приказка: «чекаємо на свіжі голубці», що означає, що в тій чи іншій родині готуються до весілля.
— Ой ка-пу-сто го-ло-ва-ста, ли-стя-чко зе-ле-не, на-ва-ри-ли го-луб-ців — ве-сі-лля у ме-не, — вже співають коломийку газдиньки із села Жураки, припрощуючи скуштувати страви.
Нині голубці готують переважно з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м’яса, рису чи гречки, кукрудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Їх запікають в печі, тушкують, варять у сметані, посипають шкварками. А ще місцеві газдині активно освоюють нові види давньої страви і загортають голубці у листя салату,  червоного буряка, різних видів капусти: савойської, пекінської,  кольрабі, винограду і т. ін.  Непогано виходить готувати смаколик і в місцевих газдів. Так, одними з найкращих визнали на святі голубці  із села Старуня. Тут крутити голубці, аби пригостити гостей свята взялося все село. Навіть війта з депутатами залучили.
— Голубці у нас готують найкраще, — хвалить старунську страву місцевий очільник села Іван Мосюк. — З дитинства пам’ятаю смак маминих голубців, пізніше вже й сам починав щось робити. Звісно, у наших газдинь це виходить просто неймовірно смачно, але, якщо треба, то й можу м’ясні, грибні та овочеві голубці приготувати з пшоном, картоплею, рисом, м’ясом, рисом, грибами, болгарським перцемчевір.
А тим часом пані у яскравих вишиванках із Богородчан вже розповідають, що приготування голубців було справою непростою, навіть дещо клопіткою, адже спочатку з капусти треба було зняти верхні листки, вирізати серцевину, кинути у киплячу воду, допоки вона не розваритиься, а вже згодом розібрати головку  на дрібні листочки, зрізати з них товсті прожилки, приготувати начинку та, власне, накрутити голубці. Аби не сумувати, до кожного етапу приготування страви були свої жарти та пісні. На жаль, вони загубилися у товщі віків. Проте,  місцеві етнографи таки хочуть їх відшукати і записати, бо такі своєрідні капустяні пісні стали би своєрідним відкриттям у народознавстві.
Сабіна РУЖИЦЬКА, журналіст

Переглядів: 538 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024