Субота, 20.04.2024, 07:21:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 18 » На Прикарпатті відкрили унікальний пам'ятник "Борцям за волю України"
13:38:43
На Прикарпатті відкрили унікальний пам'ятник "Борцям за волю України"
Вчора, 17 листопада в мальовничому селі Розточки, Долинського району сталася неординарна та знакова для жителів села подія.
За ініціативи та меценатської підтримки народного депутата України 4-го скликання, голови благодійного фонду "Бойківська бартка” Василя Бартківа в його рідному селі відкрили пам'ятник "Борцям за волю України”.
 "Сьогодні ми святкуємо без перебільшення історичну подію у житті села Розточки. Ми відкриваємо пам'ятник "Борцям за волю України”. Ідея пам'ятника виникла в мене ще у 2002 році. Ми довго плекали надію на відкриття і нарешті сьогодні це сталося, - розповідає Василь Бартків. - Пам'ятник виконав відомий скульптор Віталій Лютан. Скульптурна композиція представлена у вигляді Богородиці Марії яка тримає свій святий покров над українським народом. Внизу - Архангел Михаїл, який в одній руці тримає меч, а в другій - Герб Укрїни. Як данина пам'яті, як наш синівський обов'язок ми відкриваємо цей пам'ятник.”.
За словами Василя Бартківа, ці два символи відтворюють героїчну боротьбу українського народу в особі УПА, яка вела жорстокі бої проти загарбників, в тому числі й на території села Розточки.
"Багато жителів села віддали своє життя за волю України. В цьому пам'ятнику багато символів. Божа матір символізує багатостраждальну українську жінку, яка відправляє своїх дітей на війну і знає, що вони можуть і не повернутися, а Архистратиг — героїчну боротьбу, - говорить Василь Бартків. - Я звідси родом. Тут кожна родина може розказати про свою трагедію. Особисто для мене цей пам'ятник є і пам'ятником і моєму дідові Онуфрію, який закатований станіславській тюрмі. Близько 100 членів УПА було розстріляно тієї ночі. Я не зміг знайти, де відбулося це криваве дійство. Будучи народним депутатом я написав багато запитів до СБУ, до ФСБ, проте інформації жодної не отримав. І, можливо, навіть не тому, що хтось не хотів її надати, - в той час працював справжній конвеєр смерті, не було часу в тої злочинної влади на облік закатованих та розстріляних... і ми повинні пам'ятати про ті часи...”.
Згодом до пам'ятника додасться і стелла, на якій викарбують імена усіх жителів села Розточки, що полягли у боротьбі за волю та незалежність України.

Переглядів: 603 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024