П`ятниця, 19.04.2024, 23:39:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 15 » На Прикарпатті знайшли місце падіння радянського літака та безіменну могилу поряд
20:17:57
На Прикарпатті знайшли місце падіння радянського літака та безіменну могилу поряд

Місце падіння радянського літака на Франківщині. Поряд безіменна могила. Чи має відношення поховання до літака?

Почнемо с початку історії. Наш колега з Івано-Франківська – Сергій Кірій через одного колегу дізнався координати де було знайдено уламки літака неподалік села Ганнусівка. Два рази виїжджав з командою однодумців на це місце щоб ідентифікувати літак та дізнатись подробиці, пише Андрій Кір’янов для Фотографій старого Львова.

Під час цих виїздів було знайдено досить уламків, щоб зрозуміти що літак радянський, але модель ще визначити не змогли. Тому було вирішено здійснити третій виїзд на цю локацію.

Львів, Івано-Франківськ, Долина – наші учасники зібралися саме з цих місць. Були і досвідчені пошуковці, і початківці. Але мета у всіх спільна.

Цікавий факт – поряд з місцем падіння є могила-пам’ятник з заліза в радянському стилі. Дуже нагадує таку, які колись ставили невідомим воїнам. Тоді і виникло припущення, що цей монумент має відношення до пілота літака.

Місцеві розповіли таку історію, що ніби літак кружляв біля села і стріляв по німцях, поклавши дуже багато з них, десь під 200 людей. Але зрештою його збили та він впав.

Все. Більше ніхто і нічого не знає. Тому ми вирушили на пошуки, щоб з’ясувати факти та можливо знайти між ними зв’язок.

Зразу на горбочку поряд із селом починається ліс. На початку лісу якраз і є ця могила, а метрів через 30 починаються уламки від літака. Почали шукати деталі в цьому районі лісу. Великих звісно що немає, бо поруч село.

Назбиравши достатньо почали шукати траєкторію падіння літака слідуючи за сигналами. Як такого шлейфу не було, але знаходили деталі й на відстані 300 метрів від нашого місця.

Зрештою визначили де найбільша концентрація уламків і зробили там правильний шурф. Глибина лише 20-30 см, видно шар горілого ґрунту разом з оплавленими деталями та шматками обшивки.

Багато гільз калібру 7.62. Пізніше з’ясували що всі 1939 року випуску. Також знайшли частини обшивки пофарбованих зеленою фарбою, частини від акумуляторів, від поршневої системи двигуна, уламки текстоліту, обгорілої дельта-деревини, скла від кабіни та інше.

Зустрілись немало уламків з клеймами. Наші колеги допомогли із визначенням – клейма 1-го заводу, який випускав лише літаки Міг-3, І-15 біс та І-153. Отже, наш літак повинен бути одним з них.

Пізніше з’ясували що один з уламків, який навіть не відносили до літака, належить до тримачів бомб. Ще одна особливість – траплялось достатньо уламків:  ребра охолодження двигуна помальованих чорною фарбою.

Отже висновки були таки :

Літак збитий в 1941 році. Двигун мав повітряного охолодження. Мав на озброєнні кулемет калібру 7.62 та бомби. Зелена фарба місцями має два шари – значить літак підфарбовували.

Тому висновки – це мав би бути літак І-153. І можливо, але менш ймовірно І-15 Біс. Висновки були зроблені групою пошуковців після тривалого обговорення. Звісно, що всі уламки відмили та передивилися уважно на наявність клейма та написів.

Також шукали інформацію на рахунок могили біля місця падіння. І нарешті щось вдалося знайти.

В книжці Василя Остаповича “Мальовниче село під горою” є згадка що біля капличку на горі під час війни впав радянський літак. Пілот скерував літак в ліс щоб не впасти на хати людям. Літак горів, потім вибухнув, пілот загинув на місці. Тут він і був похований як невідомий. Згодом на могилі поставили пам’ятник.

Також про пам’ятник є згадки в довіднику по пам’ятках археології в цьому регіоні. Наразі нам відомо тільки дату падіння 23.06.1941 року. І модель літака І-153 (або І-15 біс).

Сподіваємось що ім’я пілота також вдасться встановити. Тобто з 1941 року ім’я пілота так і не знає ніхто. Пошук в архівах триває.

Через тиждень, коли в музеї авіації в Києві передивлялися уламки, виявили цікавий фрагмент. Після детальної чистки від корозії знайшовся новий номер.

Це якраз і є номер літака. В  цій моделі літака складно знаходяться номер двигуна, а тим більше самого літака. Надіслали запити в архіви – можливо вдасться встановити прізвище пілота та обставини того бою.

Андрій  Кір’янов

 


Переглядів: 182 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024