Субота, 20.04.2024, 01:36:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 19 » На стелі пам’яті — імена 22-х героїв Калущини
21:36:13
На стелі пам’яті — імена 22-х героїв Калущини
До 120-річчя з дня народження засновника ОУН, провідника січових стрільців Євгена Коновальця у Калуші відкрили стелу пам’яті Героїв. Окрім відомих імен Степана Бандери, Романа Шухевича і, власне, Євгена Коновальця, на стелі — імена вихідців із Калущини — борців за волю України, відомих політичних і громадських діячів краю.
На відкриття стели громадськість чекала кілька років. У 2008 році політичні сили краю за участю громадськості  визначили список із 19 прізвищ наших земляків, яких вирішили увіковічнити на стелі пам’яті Героїв Калуша. Серед них — Степан Бандера, Ярослав Мельник, Михайло Дяченко, Юлія Ганущак, Микола Климишин, Степан Стебельський, Олекса Луцький, Микола Федюшка, Дмитро Паліїв, Іван Рубчак, Олесь Бабій,  Григорій Цеглинський, Антон Любич-Могильницький, Іван Куровець, Олекса Гірник, Михайло Козоріс, Іван Белей, Костянтина Малицька та Іван Грабівський. Згодом на численні прохання громадськості та краєзнавців депутати вирішили додати ще прізвище художника Григорія Смольського. Нині на стелі ще є прізвища Євгена Коновальця та Романа Шухевича.
Стелу задумали зробити з червоного граніту, а написи — золотом. Нова архітектурна композиція мала прикрасити фасад будинку на площі Героїв. Її вартість на той час становила 15 тис. гривень. До роботи над стелою спеціалісти приступили ще до того, як на неї були виділені відповідні кошти. Однак виконання робіт місто профінансувало лише на третину. Наразі стела дещо відрізняється від проекту. Головне полотно — із чорного марумуру. Червона тільки частина стели. Літери — не золоті, а просто вигравірувані. 
І, хоча стелу обіцяли облаштувати ще кілька років тому, встановлювали її в останній момент перед відкриттям. Роботи з улаштування розпочалися безпосередньо перед урочистою церемонією. Буквально за кілька хвилин перед початком церемонії стелу запнули білим полотном.
На відкритті влада міста і району продемонструвала традиційну згуртованість. Після сценічної композиції "Борець за волю України", яку підготували учасники народного аматорського театру "Легенда" Олег і Мар’яна Савки і Христина Вальнюк, відкрили стелу секретар Калуської міської ради Олександр Челядин і голова Калуської РДА Василь Петрів.
— На стелі — імена багатьох героїв, що народилися, виросли, боролися на теренах нашого району. Але насправді їх — більше. Тож, проходячи площею Героїв, ми будемо неодмінно згадувати, вклонятися героям. Думаю, що будемо надалі вписувати нові імена у цей список, — висловив переконання Василь Петрів. 
Як повідомив Олександр Челядин, цьогоріч у місті передбачене проведення ряду заходів до відзначення 120-річчя з дня народження Євгена Коновальця. Вихідними вже провели день вулиці Євгена Коновальця та урочистий концерт у ПК "Юність". Євген Коновалець боровся під гаслом "У воді перетворюється залізо на сталь, а у вогні перетворюється народ на націю". Однак, сам той факт, що Євген Коновалець похований у Роттердамі (Голландія. — Авт.), лежить у чужій землі, говорить про те, що ми це не досягли своєї мети.
До речі, Калуш претендував на те, щоб засновник ОУН був перепохований саме тут. Як повідомляли раніше "Вікна", міський голова Ігор Насалик заявляв, що свого часу вже мав усі дозволи на перевезення праху героя до Калуша. Однак, загальмували процес столичні чиновники: через бажання перепоховати прах героя у Києві.
Юлія Баліцька, журналіст, "Вікна"

Переглядів: 700 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024