Вівторок, 19.03.2024, 04:12:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 23 » На Верховинщині планують побудувати музей Вінценза
09:43:24
На Верховинщині планують побудувати музей Вінценза

На Верховинщині планують побудувати музей Станіслава Вінценза. Про це розповів співорганізатор проекту - народний депутат України та голова Комітету з питань культури і духовності – Микола Княжицький 21 червня під час панельної дискусії в рамках ІІІ Форуму місцевого розвитку, що проходить у Трускавці.

Йдеться про музейно-просвітницький Центр міжкультурного діалогу імені Станіславa Вінценза, який незабаром планують побудувати у с. Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Микола Княжицький зазначив, що будівництво музею стане одним з заходів відродження історичного села Криворівня як інтелектуального центру української еліти.

“На початку 20-го століття там збиралися Володимир Гнатюк, Іван Франко, Леся Українка – спілкувалися, відпочивали, обговорювали майбутнє. Це невеличке село, але сьогодні воно знову має стати місцем інтелектуальної еліти і не лише української. У цьому селі жив Станіслав Вінценз – відомий польський письменник, він писав кращий український епос, який зібрав усі міфи Гуцульщини. Він дуже любив Україну і навіть першим поставив пам’ятник Івану Франку” – розповів голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

На його думку розвиток туризму в Карпатах – це першочергова мета для українського бізнесу і чудова нагода нарешті звернути увагу на Карпати та відновити справжні перлини нашої історії і культури. Таким є село Криворівня, який свого часу відкрив для України і Станіслав Вінценз.

“Мені здається надзвичайно актуально зробити йому музей, вшанувати йому пам’ять і взагалі перетворити Криворівню на “українські Афіни”, як про це говорив відомий український етнограф Володимир Гнатюк. Тому, такий музей з експозицією, присвяченою і Франку, і Грушевському, і Лесі Українці, і Станіславу Вінцензу, і Івану Драчу, і Гнату Хоткевичу, і усім тим, хто туди приїжджав відпочивати і творити – має бути побудований” – додав Микола Княжицький.

У ході презентації проекту голова Комітету з питань культури і духовності презентував проект музею імені Станіславa Вінценза, який вже незабаром буде втілений у життя. Обговорення тривало у рамках дискусії з приводу туризму в регіоні Карпат, а також обговорено інституційних та фінансових інструментів підтримки розвитку туризму найбільш високогірного регіону України.

Нагадаємо, вже завтра у Карпатах стартує перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи "VIA CARPATIA", де протягом тижня буде презентована культурно та інтелектуально насичена програма: від карпатської етнографії до нових музичних хітів. Серцем “Via Carpatia” стане проведення міжнародної конференції “Коло Вінценза”, під час якої вперше вручатиметься Премія Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіону”, учасниками стануть представники ЄС, депутати та культурні діячі з Європи.


Переглядів: 315 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024