П`ятниця, 19.04.2024, 18:35:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 9 » На залізничній станції в Калуші ще можна відшукати кафе "Зустріч" і ресторан "Привокзальний"
11:35:33
На залізничній станції в Калуші ще можна відшукати кафе "Зустріч" і ресторан "Привокзальний"

Фактично, калуський вокзал сьогодні — це два вокзали: залізничний та автобусна станція.

Залізничний — колишній головний вокзал міста, де, якщо вірити інтернету, такої станції не існує, хоч залишок типового тріумвірату кафе "Зустріч" і ресторану "Привокзальний" ще можна відшукати. І автовокзал — в старому, ще совєцких часів трохи "підправленому" "акваріумі", де скромні вияви мандрівного життя все ж є, і звідки тихо і без помпи калушани від’їжджають в неблизькі краї з закордонним паспортом в руках, йдеться в черговій віртуальній екскурсії від Facebook-сторінки Old Kalush.

Навіть міські автобуси зупиняються двічі: на залізничному та на автобусному вокзалі. Невидима капсула часу і обставин відділила досить пристойно відремонтовану будівлю залізничного вокзалу, доглянутий перон від реального життя міста. За пусткою, однак, ховається розкішне минуле.

Залізнична станція Калуш — частина австрійської залізниці ерцгерцога Альбрехта, яка почала діяти 1 січня 1875 року і з'єднала Львів зі Станіславом через Стрий, Долину і Калуш.

У роки І Світової війни тут проїхали тисячі вояків різних армій, спорядження. Тут побував імператор Карл І Габсбург. Тут між двома світовими війнами польські kolejarze бавилися в професійні урочистості і дефіляди. Та що там, навіть німецький літак, кажуть, бомбу тут скинув. Роки після ІІ світової зробили станцію Калуш збірним пунктом для депортації мешканців регіону без судів і слідства на поселення до Сибіру, звідки повернулися не всі.

А з кінця 60-х років ХХ століття вокзал міста, що швидко зростає, теж змінює вигляд. З’являється досить цікава урбаністична будівля. Щоправда, це не вирішує ні проблеми перевантаженості транспорту (хто пам’ятає дизелі в суботу і неділю), ні класичної проблеми вокзальної вбиральні.

З початку 90-х потиху занепадає все: вокзальний буфет, кількість поїздів, навіть лиха слава привокзального ресторану. Усе потихеньку валилося. Аж із приходом Георгія Кирпи, одіозного очільника Укрзалізниці, Калуш, як і всі залізничні станції, зазнали євроремонтів. Але поїзди від нас таки втекли.

Сьогодні — це комфортний простір, який немає потреби використовувати за призначенням. Станція, якої немає. А жаль.


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024