П`ятниця, 29.03.2024, 01:13:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 27 » Нагороди УПА досі знаходять своїх адресатів
20:03:43
Нагороди УПА досі знаходять своїх адресатів

У 1944-му році наказом Головного військового штабу УПА було створено систему нагород і заохочень. Їх отримували за бойові звитяги, розбудову збройного підпілля та боротьбу за Українську державу.

Лише УПА з-поміж українських військових формувань Другої світової війни мала нагородну систему, розповідає Суспільному Карпати директор обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Перш за все, системи бойової нагороди - це Золотий, Срібний та Бронзовий Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги. В чому тут різниця? В основному Хрестами Бойової Заслуги нагороджувалися повстанці або вояки УПА, які безпосередньо брали участь у боротьбі, - каже історик. - Натомість, Хрестами Заслуги могли нагородити мешканців, які досить активно допомагали українському визвольному руху".

Золотий і Срібний Хрести Заслуги були двох класів, але фактично нагороджували орденами без поділів на класи.

Ескізи нагород розробив художник-графік, член ОУН Ніл Хасевич та його учень"Свирид" (відоме тільки псевдо - ред.).

У 1952-му році також запровадили медаль "Х-річчя УПА" (проєкти її дизайну або оригінали невідомі), а також медаль "За боротьбу в особливо важких умовах".

"Першу найбільшу нагороду – Золотий Хрест Бойової заслуги 1-го класу отримав уродженець не Галичини, як ми можемо собі уявити, але Полтавщини – Дмитро Карпенко "Яструб" - курінний УПА. Звичайно, нам сьогодні відомо, що Золотими Хрестами Бойової Заслуги 1-го, 2-го класу, а також Хрестом Заслуги нагородили всього 105 осіб. Тобто, їх не роздавали за будь-що", - продовжує Ярослав Коретчук.

За умов підпільної боротьби нагородження проводилося надзвичайно рідко, адже невеликі партії відзнак доставлялися кур'єрами із Заходу. Зазвичай, бійці отримували посвідчення чи наказ про заслугу, каже директор обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Була спроба випуску нагород уже в діаспорі. На території України не випускали, бо в підпільних умовах було важко це зробити. Декілька комплектів нагород намагалися передати на територію України. З Німеччини вирушали кур’єри, які їх несли. Є інформація, що один комплект нагород вилучили у Головного командира УПА Василя Кука "Леміша" після його захоплення".

І все ж в XXI столітті відзнаки таки дібралися до лицарів ОУН-УПА або їхніх родин. Такий проєкт започаткувала "Координаційна рада з вшанування вояків ОУН та УПА". Входить до неї і Ярослав Коретчук.

"Було виготовлено у Львові точні копії золотих бронзових, срібних хрестів, і до сьогодні ми шукаємо на території України родини повстанців для нагородження. Ми не робимо це в рамках держави, тому що це громадський проєкт, але визнання й отримання заслуги – пошанівка багатьох сімей, їхніх батьків, дідусів", - розповідає директор обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Такий підхід до нагородної системи тільки підтверджує про дисципліну у війську та чітку позицію УПА стати регулярними збройними силами незалежної Української держави.


Переглядів: 157 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024