П`ятниця, 19.04.2024, 21:46:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 1 » Наукові інтереси Володимира Великочого – історія, краєзнавство, туризм
19:30:08
Наукові інтереси Володимира Великочого – історія, краєзнавство, туризм

Пропонуємо вашій увазі ювілейну книжкову виставку, присвячену 50-літтю доктора історичних наук, професора, декана факультету туризму Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника – Володимиру Степановичу Великочому, що діє у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Народився він 1 березня 1968 р. у м. Городенці. У 1985 р. із золотою медаллю закінчив середню школу № 2 м. Городенки та вступив на перший курс історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника. У 1986-1988 рр. проходив строкову службу в армії. У 1988 р. поновив навчання на історичному факультеті, який у 1992 р. закінчив із дипломом з відзнакою. Володимир Степанович працював педагогом-організатором загальноосвітньої школи-інтернату № 1 м. Івано-Франківська та вчителем історії ЗОШ № 12. Згодом став співробітником Відділу регіональних проблем Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України і Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, начальником наукового відділу Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. У 1999 р. В. Великочий захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю „Історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни" на тему: „Історія ЗУНР: джерела до вивчення державного будівництва". У квітні 2002 р. рішенням ВАК України йому присуджено вчене звання доцента кафедри історіографії і джерелознавства. У 2001-2003 рр. - помічник ректора Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. 2003-2005 рр. - проректор з міжнародного співробітництва, ініціатор створення в університеті науково-дослідного Центру полоністики. З вересня 2003 р. - директор Інституту туризму і менеджменту цього ж університету за сумісництвом.

З 1 березня 2005 р. - директор Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (сьогодні - декан факультету туризму ПНУ). У 2010 р. Володимир Степанович успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук в Інституті історії України НАН України на тему: „Українська історіографія суспільно-політичних процесів у Галичині 1914-1919 рр.: умови становлення, етапи розвитку, особливості". Цього ж року призначений на посаду професора кафедри історіографії і джерелознавства Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

З липня 2010 р. він є радником голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації на громадських засадах. З вересня 2010 р. очолює кафедру туризмознавства і туристичних спеціалізацій Інституту туризму, є ініціатором створення в університеті науково-дослідного центру розвитку туризму ім. М. Шкрібляка. Також Володимир Степанович є членом Правління Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент Академії туризму України (2012). Один з авторів Концепції розвитку туризму в Україні до 2020 р., Стратегії й Програми розвитку туризму в Івано-Франківській області до 2015 р. Сферою наукових інтересів вченого є: Українська революція 1917-1920 рр.; Перша світова війна і Україна; Західноукраїнська Народна Республіка; Покуття; історіографія історії України; національно-культурні, суспільно-політичні процеси в Галичині першої половини ХХ ст.; українсько-польські взаємини першої половини ХХ ст.

Володимир Великочий є автором понад вісімдесяти наукових праць, з яких понад двадцять - монографії, навчально-методичні посібники та підручники, збірники документів. Є одним із співавторів унікальних видань „Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923: документи і матеріали" у 5 томах, „Прикарпаття: спадщина віків: пам'ятки природи, історії, культури, етнографії" (2006), „Західно-Українська Народна Республіка, 1918-1923: ілюстрована історія" (2008), історико-етнографічного нарису „Покуття" (2010), а також монографії „Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ" до 350-річчя Івано-Франківська (2012). Володимир Степанович є лауреатом Івано-Франківської обласної премії імені Володимира Полєка (2012). Нагороджений орденом Святого Володимира ІІІ ступеня УПЦ КП, медалями „День працівника освіти" (2012), „Геродота Гелікарнаського" IV ступеня (2012), відзнакою Державної туристичної адміністрації України „Почесний працівник туризму в Україні", відзнакою голів Івано-Франківської ОДА й Івано-Франківської обласної ради „Відомий вчений року", нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України „Відмінник освіти України" (2008), „Відомий науковець року 2010", „Почесний краєзнавець України" (2011). Неодноразово нагороджувався органами місцевої влади та самоврядування, Посольством Республіки Польща в Україні.

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає ювіляра і зичить йому міцного здоров'я, наукових звершень та невтомної праці, а всіх охочих докладніше дізнатись про життєвий шлях і науковий доробок вченого запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури на перегляд книжкової виставки «Наукові інтереси Володимира Великочого - історія, краєзнавство, туризм».


Переглядів: 294 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024