П`ятниця, 19.04.2024, 21:52:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 14 » Назва Галичина (Галіція) звідки узялася і що означає?
17:10:02
Назва Галичина (Галіція) звідки узялася і що означає?
На сучасних картах не знайти ані Галичини, ані її латинського міжнародного відповідника – Галіції. Офіційно так йменувалися землі Тернопільщини, Івано-Франківщини, Львівської області, а також польських воєводств Малопольщі і Підкарпаття до 1918-го. Тоді на цій території існувало автономне королівство Галіції та Лодомерії зі столицею у Львові. Титул галицького короля носив імператор Австро-Угорщини. З тих часів минуло вже майже сто років, однак популярність назви Галичини-Галіції не втрачається. І сьогодні журналісти, науковці, пересічні громадяни вживають цей топонім у розмовній мові, причому він найчастіше вимовляється з сентиментом, з певною ностальгією і, водночас, надією. Вистачає, звісно, і противників назви. Здебільшого вони закидають їй якби німецьке походження. Але все одно Галичина (Галіція) живе. Так називають заводи, ЗМІ, готелі, торгові марки, ресторани, фірмові поїзди, спортивні споруди.
Галичина (Галіція) – назва досить загадкова. Де вона взялася, коли поширилася? Звісно, цими питаннями займався не один вчений, однак ніхто своїх доробків особливо не популяризував і, як результат, у більшості путівників та краєзнавчих довідників написано, що назва земель пішла від давнього міста Галича. Чи Галичина пішла від Галича, чи Галич від Галичини – питання на кшталт першості яйця чи курки. 
Більшості спаде на думку, що топонім Галичина утворився від назви пташки – галки. Саме її зображали на гербі давньої Галицької землі. На давній мініатюрі XIV ст. чорна галка на білому тлі прикрашає щит легендарного вождя мадярів – Арпада. Саме Арпад перевів свій народ через Карпати (з вірменської - "Чорна стіна”), тобто з Прикарпаття, в Паннонію (на Закарпаття), після чого й засновується Угорщина. 
Можливо, Галичина якось пов’язана з кельтськими племенами галлів і галатів, які не лише хотіли захопити Рим, від чого тих врятували лише гуси, а й активно розселялися по всій Європі. Отож, можливо, і у нашої Галіції є спільний корінь з іспанською Галісією. В кельтській (давньоірландській) мові галл – "могутність”, "сила”.
Натомість в галицькому контексті простежуються дещо інші асоціації. Вони пов’язані із словом «сіль». «Галіц», «галац», «гальц», «зальц»…! Точно, «зальц» – це сіль німецькою. І в центрі Німеччини, в землі Саксонія-Анхальт, на річці Зале розташоване місто Гале – з часів раннього середньовіччя було основним соляним ринком Центральної Європи. І якщо в Гале сіллю торгували, то видобували її саме в Галіції! Власне тут, у Північному Прикарпатті, сконцентровані багаті поклади солі.
За часів Казимира Великого, ядром держави котрого і була Галіція, до 70% доходів королівського скарбу прямо чи опосередковано формувалося завдяки, так би мовити, соляному сектору економіки – видобуток, торгівля, колосальний експорт. Навіть давня назва вулиці Руської у Львові – вулиця Соляників, свідчить, що переважна більшість її мешканців складалася з купців – торговців сіллю.  Виходить, що ми не лише себе, а й пів-Європи сіллю забезпечували. 
Сіль раніше була продуктом надзвичайно важливим і, звісно, не тому, що всі полюбляли солоні страви. Холодильників ще не існувало, хіба що глибокі пивниці з припасеним із зими льодом. Тож засолювання було основним методом зберігання продуктів, а першочергово м’яса та риби. Отож купецькі каравани з цінним вантажем розтікалися по усій Східній Європі – на Русь, в Богемію, Священну Римську Імперію, а через Гданськ «біле золото» потрапляло до міст балтійського союзу Ганзи і на Захід. 
Отож Галіція – і справді земля солі. Грецькою галльос, гальс – сіль, солоний. До речі, в Австрії є й місто Гальштат – з середньовіччя відоме як центр солеваріння».
Іван Драбчук
    

Переглядів: 1278 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024