Субота, 20.04.2024, 14:16:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 23 » Не скучний мрійник. Роман ФАБРИКА волів би бачити Івано-Франківськ містом музеїв
17:24:57
Не скучний мрійник. Роман ФАБРИКА волів би бачити Івано-Франківськ містом музеїв

Побачивши заголовок до цієї статті, хтось, імовірно, подумає: чом це, мовляв, знову «Галичина» пише про Романа ФАБРИКУ – вже вдруге за останній місяць? Але, як кажуть, кому дуже свербить стати частим героєм журналістських матеріалів, той спочатку нехай стане Почесним громадянином міста Івано-Франківська. А з-поміж нині сущих акул пера тільки заслужений журналіст України Роман Фабрика наразі заслужив такої великої чести.

Після того, як Музей родинних професій Романа Фабрики, заснований в Івано-Франківську 15 років тому, увійшов до чільної п’ятірки не скучних музеїв України, я намагався зрозуміти, чому. Бо не лише загалом в Україні, а й зокрема на Прикарпатті є чимало, на мій погляд, не прісних музеїв. Але тільки після зустрічі з цією відомою і шанованою людиною тоді ж, 15 років тому, як мені видається, я зрозумів бодай дещицю феномену Р. Фабрики – кожну життєву справу творити з серцем, яскраво і до ладу. Так, і у свої 80 Роман Михайлович – неперевершений мрійник, а ще – людина-музей, людина-енциклопедія, словом – не скучна, а цікава особистість.

Якось після тривалого затишшя, коли відомого журналіста ніхто нікуди не кликав і він упродовж п’яти років навіть зі свого помешкання нікуди не вибирався у місто, в лютому цього року Романа Фабрику листом запросили на одну з музейних нарад міського управління культури. Був він і втішений увагою до себе, і заскочений зненацька, тож, як зізнався згодом, дуже чекав того дня.

На тій зустрічі у приміщенні актової зали однієї з музичних шкіл міста, в якій взяло участь до 30 осіб, він сидів попереду і слухав. І саме там у нього зародилася цікава, на його думку, ідея – перетворити Івано-Франківськ на місто музеїв. Більше того – на тій нараді він навіть напросився на виступ і означив деякі штрихи до своєї концепції.

– До того, як заснувати на своєму обійсті Музей родинних професій, я мріяв створити-відкрити в Івано-Франківську музей прикарпатської журналістики, – відкрив джерело народження ідеї «Івано-Франківськ – місто музеїв» Роман ФАБРИКА. – Для цього роками збирав різні предмети – друкарські машинки, телевізори, радіоли тощо – як гадав, його майбутні експонати. Та коли цих речей накопичилося стільки, що в моєму помешканні стало тісно, я передав усе зібране до спілки прикарпатських журналістів. Відтоді теж минуло вже 15 років. Але для відкриття музею журналістики й далі чогось не вистачає, як бракувало й досі. Навіть у ратуші вже було виділили і приміщення для музею. Але, на жаль, нічого немає й понині...

Та все ж спало мені на гадку, а чому б Івано-Франківськ не зробити містом музеїв і не заснувати тут чимало й інших цікавих музеїв, окрім тих, що вже давно відомі й діють? Я розумію, що це не так просто. Але ж і на мій Музей родинних професій влада не дала жодної копійки. Та я й не просив, а все зробив власноруч і власним коштом.

Я навіть окреслив з десяток, на мій погляд, таких установ, які можна б відкрити вже невдовзі. Наприклад, «Музей автомобілів світу» – знаю людину, котра має у своїй колекції автомобілі понад 30 марок, і всі вони на ходу. Фактично готовий музей – тільки докласти зусиль. А ще в тому моєму переліку можливі музеї з такими такими умовними назвами, як «Бабусина скриня» – швейних машинок і всього швейного начиння; «Мандоліна, гітара і бас...» – музичних інструментів; «Дзень-дзелень...» – різних дзвоників і дзвіночків; «Колюче диво» – кактусів; «Тари-бари... самовари» – самоварів; «Від гусячого пера до комп’ютера» – письменства, а також музеї геральдики, телерадіотехніки, гуцульського різьбярства й кераміки – до Косова ж не всі із відвідувачів обласного центру вирушають, і т. ін. А ще ж і музей журналістики, може, таки врешті відкриють…

– То, пане Романе, справді дуже добра справа – створити музей, а ще більша – зробити його не скучним?

– Потрібно знайти відповідну людину, яка знається на цьому і сама, образно кажучи, не скучна. Не скучний музей потрібно вміти зробити. А також треба ще відшукати на кожній вулиці необхідні приміщення для нього, тих людей, які мають що віддати до його експозицій... То велика робота і значні фінансові затрати.

– Чи Ви вже поділилися з кимось із керівництва міста своїми ідеями?

– Ще ні. Бо на тій нараді не було фахових музеєзнавців. Тож і не було з ким про ці речі поговорити… Щоби сотворити такий музей, як на обійсті Романа Фабрики на вулиці Київській в Івано-Франківську, потрібно, на мою думку, найперше в собі подолати чимало стереотипів мислення – навіть у поважних роках бути не скучним, мріяти щомиті й не озиратися на всілякі суди-пересуди злоязиких людей-трафаретів.

Спостерігати – і побачити, слухати – й почути, осягати – й збагнути – ці словесні пари хоч і близькі за мовним виявом, але не тотожні за змістом... Незвичним даром бачення володіє знаний у нашому краю та й далеко поза обширами України Роман Фабрика. Він сьогодні, обтяжений і життєвим, і професійним досвідом, мабуть, і сам не дав би однозначну відповідь на питання: де і коли почався як творча особистість, що було первневою спонукою взятися за перо, фотоапарат – і йти до людей, визбирувати поміж ними оті невидимі у щоденному побуті зблиски характерів, доль, незвичних професій... (Володимир КАЧКАН, академік).

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 183 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024