Четвер, 25.04.2024, 23:39:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 3 » Нетлінний скарб «Руської Трійці»
12:32:20
Нетлінний скарб «Руської Трійці»
Книжково-тематична виставка до 175-ліття виходу альманаху «Русалка Дністровая» експонується у бібліотеці Музею.
Перша в Галичині друкована книжка, написана українською мовою членами «Руської трійці» Маркіяном Шашкевичем, Іваном Вагилевичем і Яковом Головацьким, вийшла у світ в Будимі (тепер Будапешт) 1837 року.
Автори збірки наукових праць, яку справедливо називають маніфестом Галицького національно-культурного відродження, знаходять у Коломиї найпалкіших прихильників і однодумців. Саме директор Коломийської окружної школи Микола Верещинський (1793-1882) взяв на себе обов’язки мецената романтиків-україноманів. Закупив потрібну літературу для «Трійці...», а для друкування «Русалки...» пожертвував 400 фльорингів.
У «Предіслів’ю» до неї Маркіян Шашкевич писав: «Поклонися, Русалко наша, низько всечесному сподареві Николі Верещинському, що звелів тобі родитися...» (Монолатій І. Цісарська Коломия 1772-1918. Ів.-Франківськ 2010). Поява твору в умовах жорсткого соціального і національного гноблення українців у Галичині об’єктивно відстоювала його права на існування, на розвиток мови, літератури, національної культури. Відомо, що лише 100 із 1000 примірників потрапили до рук читача. Решта цензура знищила.
На згаданій виставці представлено першовидання «Русалки Дністрової» 1837 р., книги, документи та матеріали про студентів-семенаристів «Руської Трійці», їх життєвий і творчий шлях, поезії першим, хто став на сторожі української культури, рідного слова. Та одним із найцінніших експонатів є альманах, який у 1932 році передала першому директору Музею Володимиру Кобринському коломиянка Марія Кічура, із підписом на звороті: «Із бібліотеки батька мого Володимира Глинського рад. суду в Коломиї для музею Народного Дому в Коломиї жертвує Марія Кічура 9 червня 1932р.».
Незважаючи на коротке й складне життя, завдяки патріотичній одержимості і щирій любові до нації Маркіян Шашкевич здобув народну шану і любов. Зокрема у Коломиї, на фасаді Народного Дому, у приміщенні якого нині міститься наш Музей, встановлено пам’ятну дошку з написом: «Пам’яти Маркіяна Шашкевича поета, подвижника і вісника відродження Австрійських Русинів 1811-1911». Ця дошка вистояла всі окупаційні періоди і тепер є однією з найдавніших такого типу україномовних пам’яток.
Ольга КАЛИНЯК

Переглядів: 569 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024