Субота, 20.04.2024, 11:06:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 20 » Невідомі сторінки кенаси караїмів у Галичі. Відкрито виставку документів радянського періоду
17:49:32
Невідомі сторінки кенаси караїмів у Галичі. Відкрито виставку документів радянського періоду

19 серпня 2020 р. в Музеї караїмської історії та культури Національного заповідника «Давній Галич» проведено науково – дослідний семінар «Кенаса в Галичі XVI – ХХ ст.».

Захід було присвячено історії основної культової споруди караїмської громади в Галичі – кенасі (божниці). Таку тематику було вибрано не випадково – дослідники в попередній час досліджували побут та звичаї караїмів, їхні релігійні вірування, а сама будівля згадувалася побіжно. З віднайденням та опрацюванням нових джерельних матеріалів стало можливим комплексно висвітлити історію кенас (а їх було дві в місті) на проміжку чотирьохсотлітньої історії.

На семінарі виступили з доповіддями працівники музейного закладу та наукові співробітники відділу охорони культурної спадщини. Зокрема, присутні ознайомилися з повідомленнями науковців на наступну проблематику: «Збереження спадщини караїмів у Галичі» (Роман Рарик), «Пожежа в Галичі 1830 р.» (Андрій Чемеринський), «Галицька кенаса (1836 – 1985): історико – архітектурні аспекти» (Володимир Козелківський), «Галицька кенаса в описі очевидців» (Надія Васильчук).

Одночасно з роботою семінару було відкрито виставку документів під назвою: «Караїмська громада Галича у документах Ради в справах релігійних культів, рішеннях виконавчого комітету, протоколах засідань 1944 – 1962 рр.». Ці документи були виявлені під час дослідницької роботи в Івано-Франківському обласному державному архіві молодшим науковим співробітником відділу охорони культурної спадщини Володимиром Козелківським.

Це - масив документів, які зберігаються в фондах архіву (Р 388, опис 1 – 2, та Р 1797, опис 1 – близько 50 аркушів) і фіксують рішення, які приймалися в справах кенаси та караїмської громади міста Радою в справах релігійних культів Івано-Франківського обласного виконавчого комітету, Галицькою міською та районною радами. Свого часу доступ до цих справ був обмежений для дослідників.
За допомогою даних джерел можна простежити, хто і на підставі чого приймав рішення, їхню мотиваційну частину; на основі документів буде підготовано оновлений текст екскурсій.

Таким чином, вдалося збагатити знання про минуле однієї з найцікавіших громад міста та примножити експозиційну збірку музею.
Вперше ці документи введені в науковий обіг у статті авторства Володимира Козелківського та Андрія Чемеринського «Галицька кенаса (1836-1985) історико-архітектурні аспекти» (побачить світ у збірнику наукових праць «Галич», ч. 5 наприкінці 2020 р.).

Також, присутні мали можливість переглянути відеопрезентацію «Кенаса в Галичі XVI – ХХ ст.».

Андрій Чемеринський,
Почесний краєзнавець України

Довідково. Після пожежі дерев’яної божниці - кенаси у 1830 році караїми вирішили побудувати муровану кенасу. Провідну роль у її будівництві відіграв газан (голова караїмської громади) Абрагам Леонович (1801-1851 рр.). Це була квадратна в плані будівля, з настінним декором у стилі класицизму. З кожного боку, крім тильного, у верхній частині були півкруглі вікна. Головний фасад увінчував декоративний фронтон, плавний контур якого прикрашали фігурні вази на квадратних стовпчиках. На стіні фронтону - барельєфні зображення зірки Давида на тлі арабесків.

В середині кенаса вражала своєю скромністю. Тильна частина була призначена для жінок, а середня - для чоловіків. На вівтарі, який був єдиною прикрасою з внутрішнього інтер’єру, були написані і декоративно оздоблені цитати зі Святого письма. В кенасі зберігалась величезна кількість священних книг, давній рукописний сувій XIII ст., Тора та Біблія, подаровані галицьким караїмам польським королем у 1863 р. До Першої світової війни вівтарну стінку закривали красивим макетом, виготовленим у XVIII ст. та оздобленим вишивкою і речами. У 1885 р. цей макет експонувався на Львівській архітектурній виставці.

Відправи у кенесі відбувались до 1959 р. Потім будівлю передали під контору РЕМ. У 1985 р. біля кенеси розпочали будівництво дев’ятиповерхового будинку, а храм знесли. Церковні книги, молитовники, дві люстри і герб галицьких караїмів були передані караїмській громаді міста Євпаторії у діючу кенасу.


Переглядів: 198 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024