П`ятниця, 29.03.2024, 15:25:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 17 » "Ніхто Джоконді вуха не домальовує". Реставратор Валерій Твердохліб про проблеми збереження пам'яток
18:35:02
"Ніхто Джоконді вуха не домальовує". Реставратор Валерій Твердохліб про проблеми збереження пам'яток

Реставратор вищої категорії Валерій Твердохліб, який упродовж 30 років відновлює в Івано-Франківську пам'ятки сакрального мистецтва, каже, що ні місто, ні держава майже не дбають про збереження культурної спадщини.

Попри те, що роботи у реставраторів, зі слів митця, — "на 100 років вперед", належних умов для їхньої праці немає. Крім того, каже Валерій Твердохліб, бракує й місць для експонування вже відновлених творів.

Про те, чому виникла така ситуація, з якими іще труднощами стикаються люди культурної сфери у місті та країні, і як розв'язати проблему відновлення і збереження пам'яток, Валерій Твердохліб розповів кореспондентові Суспільного.

"Ніхто Джоконді вуха не домальовує"

— Велика проблема, особливо стосовно храмів, — люди просто перемальовують твір. Вони мали ікону XVII чи XVIII століття, вони собі подумали, що її треба поновити, закликали художників, а ті просто взяли і перемалювали. Пам'ятка — втрачена.

Це стосується і архітектурних проблем. Навіть і в нашому місті люди не розуміють, що, якщо пам'ятка була побудована у XIX столітті архітектором, це — його твір. Ми не можемо брати якісь фрагменти цього будинку, просто їх змінити і казати: "О, дивіться, ми зробили реставрацію". Це те саме, що я на іконі домалюю щось своє і скажу, що це — реставрація. Ніхто Джоконді вуха не домальовує, ніхто не добудовує і не штукатурить піраміди. Проблема сучасності і сучасних людей в тому, що вони здебільшого так глибоко не задумуються над цим.

У реставрації ти не можеш поспішати, і це пояснює, чому реставраційні роботи є вартісні. В сучасному світі все оцінюється по годинах, а ти стоїш перед пам'яткою, перед історією. Ти тут головний. Від тебе залежить, чи ти збережеш чи знищиш пам'ятку, і це — дуже серйозна відповідальність. Тому важливо якісно робити свою роботу, а час вже оцінить.

"Якщо країна не вкладає в культуру — вона деградує"

— Ми — як країна — не розвиваємося у цьому плані (реставрації і збереження пам'яток — ред.). Ми не створюємо нових музейних площ, ми не маємо навіть де зберігати по-людськи ті всі речі (твори — ред.). Насправді це — катастрофа. Ми, реставратори, сидимо, знаєте, в якихось дуже жалюгідних умовах. Бо ти і любиш свою роботу, ти її робиш, і, звичайно, можеш робити її майже "на коліні". Але якщо країна не вкладає в культуру — вона деградує. Так здебільшого і відбувається.

Це — катастрофа, тому що молодь не прийде. Молоді люди — вони, можливо, мають талант, вони могли б прийти й працювати, бо пам'яток — море. Скільки занедбано замків, церков, колекцій. Україна — дуже талановита країна. У нас були дуже серйозні художники. Казав колись Іван Марчук: "Україна народжує найбільше талантів на квадратний метр у світі". І якщо проїхатися нашими музейними фондами, то у нас стільки унікальних творів. А скільки вивезли й вивозять...

"Місто не хоче і навіть не розуміє, що може зробити тут крутий реставраційний простір"

— Я 30 років працюю реставратором, 30 років — у цих двох кімнатах. Місто не хоче і навіть не розуміє, що може зробити тут крутий реставраційний простір. Ми можемо взяти молодих людей, навчити їх, ми маємо на чому. У нас — безліч артефактів і груп: кераміка, метал, живопис. У нас 100 000 експонатів. Але, що я в таких умовах, що реставратори з інших міст. Це — глобальна проблема.

Китайці, скажімо, будуючи новий мікрорайон, стараються створити там культурні центри, а ми навіть про це не думаємо. Я розумію, що у нас немає стільки грошей, але ми хоча б намагалися, говорили про це. Ми говоримо про музей сучасного мистецтва у Франківську, але ніхто навіть не думає створювати. Ми не маємо навіть можливості виставляти свої твори в музеї, тому що в нас обмежені площі. Декілька поверхів на ратуші і Музей мистецтв Прикарпаття — от, власне, і все. Місто не має сучасних музейних просторів.

"Ми не бачимо зворотної дії від влади"

— Ми можемо класно говорити про творчий бік професії, але нам важливо виходити за межі цього, розуміти стратегію, смисли. Що ми будемо мати на виході через 10, 20, 50 років. На чому виховується покоління? Добре, що люди — на ентузіазмі. Здебільшого усі реставратори, художники, дуже багато людей культурної сфери — ентузіасти, які своїм прикладом щось хочуть змінити.

І наш проєкт "Врятуймо скарби разом!" мав на меті зберегти пам'ятки і популяризувати їх. Ми говоримо про це, але на своєму професійному рівні, і ми не бачимо зворотної дії від влади. Це — шкода.


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024