Четвер, 25.04.2024, 17:14:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Серпень » 14 » «Нове прочитання» давнього плотогонства. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки розпочав реалізацію проєкту «Бокораш. Відродження забутої і
20:03:45
«Нове прочитання» давнього плотогонства. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки розпочав реалізацію проєкту «Бокораш. Відродження забутої і

Цей проєкт, який реалізовуватимуть у рамках програми «Культура. Туризм. Регіони» від Українського культурного фонду і в партнерстві з Державним агентством розвитку туризму України, передбачає створення в експозиції Центру спадщини Вигодської вузькоколійки нової інтерактивної секції, де максимально наближено до реалій інтерпретуватимуть процес лісосплаву. На здійснення такого проєкту виділили 280 тис. грн.

Нагадаємо, що бокорашами називали плотогонів, які впродовж XVIII – XX століть сплавляли деревину гірськими річками в Українських Карпатах. Переважно це були гуцули і бойки. Отож це ремесло є невід’ємною частиною історико-культурної спадщини регіону, яка, проте, може бути втрачена й забута. Адже останній сплав на Бойківщині відбувся ще 1904 року. Самі бокораші перейшли працювати на берег, а як спогад про легендарну професію залишилися тільки архівні кадри і документи в музеях та архівах.

У новоствореній секції центру відвідувачам запропонують не просто перечитати історичну інформацію, а відчути себе учасником процесу лісосплаву. Відвідувач зможе побачити костюм бокораша і зайти в спеціально обладнану секцію інтерактивної зали, де за допомогою різних засобів візуалізації та рухомого макета плоту (бокора) зможе уявити, як відбувався той процес, тобто, ставши на макет, відчує всю специфіку й колорит справжнього сплавляння бокора гірською річкою. Тут також встановлять інформаційний стенд, на якому можна буде й вичерпно прочитати про тонкощі цього цікавого й небезпечного ремесла.

Звісно, пріоритетом такого проєкту є збереження культурної спадщини краю, посилення туристичної привабливості регіону через стимулювання місцевого культурного та економічного розвитку громади та генерування конкурентоспроможного туристичного продукту. Словом, це буде «нове прочитання» забутої спадщини, яке зацікавить до пізнання свого минулого як туристів, так і місцевих жителів.

Оксана ТОРКО. Менеджер із туризму Центру спадщини Вигодської вузькоколійки


Переглядів: 132 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024