П`ятниця, 26.04.2024, 01:41:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Серпень » 18 » Нове життя старим цитаделям – Пнівському замкові на Надвірнянщині та фортеці Ардуд у Трансильванії
13:28:19
Нове життя старим цитаделям – Пнівському замкові на Надвірнянщині та фортеці Ардуд у Трансильванії

В Івано-Франківську відбулося перше засідання наглядової ради проєкту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму», який здійснюють за співфінансування ЄС у рамках Спільної операційної програми Європейського інструменту сусідства Румунія–Україна 2014-2020.

Як зазначила спікер заходу голова ГО «Туристична асоціація Івано-Франківщини (ТАІФ)» Оксана Федорович, проєкт стартував ще торік у грудні, але з огляду на відомі причини почав працювати з липня 2021-го і триватиме до жовтня 2022 р. Його бюджет сягає майже пів мільйона євро (понад 16,6 млн грн), а суто грантова частина становить майже 444,2 тис. євро.

Експерт Програми транскордонного співробітництва «Румунія–Україна 2014-2020» Юліан Андрієш підкреслив, що проєкт, безсумнівно, буде успішним попри всі труднощі – і ковідну пандемію у світі, й реалізацію територіальної реформи в Україні, яка змінила партнерів в органах місцевої влади, що брали участь у проєкті на початковому етапі, і громади матимуть користь із нього.

Реалізація саме такого – атракційно цікавого проєкту не випадкова, адже туристична галузь на Прикарпатті рік у рік набирає обертів, бо зростає й кількість туристів, які ладні долати сотні і тисячі кілометрів за новими враженнями. І саме туристичний потенціал культурних надбань місцевих громад може забезпечити їм економічне та соціальне зростання, зробити їх центрами туристичних маршрутів, відкрити нові можливості для розквіту.

– Прикарпаття має багаторічну й успішну співпрацю з румунськими колегами в багатьох сферах, – зазначив перший заступник голови обласної ради Василь Гладій. – А цей проєкт для нас важливий не лише тому, що у стратегії розвитку Івано-Франківщини туризм є пріоритетним напрямом, а й тому, що його важливим аспектом є збереження історичної спадщини. Також такі проєкти за участю закордонних партнерів сприяють розвиткові місцевого самоврядування і є запорукою сталого поступу громад…

Уже нині і Пнівський замок, і фортеця Ардуд є цікавими для туристів, але це тільки початок. Скажімо, за словами мера м. Ардуда Овідіу Маріуса Думи, місто зуміло зберегти і відреставрувати за кошти європейських фондів тутешню фортецю, збудовану ще 1481 року. На її території проводять історичні й культурні фестивалі, наукові симпозіуми. Чимраз більшу кількість відвідувачів приваблює і Пнівський замок, який є пам’яткою архітектури національного значення і чия історія як фортифікаційної споруди починається з другої половини XVI ст. Тут проводять етнофестиваль «Дженджур Фист» (з 2019-го), й навіть шкільні випускні вечори та фотосесії весільних пар.

– У партнерстві з муніципалітетом Ардуда маємо великий досвід співпраці з Євросоюзом у реалізації румунсько-українських проєктів, зокрема таких, як «52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці» та «Карпатська мережа кулінарної спадщини», – наголосила генеральний директор Торгово-промислової палати міста Сату-Маре Данієла Кулік.

Фахівці ТАІФ як провідного виконавця проєкту презентували напрями діяльності й потенційні результати, покликані інтегрувати природну та культурну спадщину в місцеву й регіональну економіку. Відповідно в рамках проєкту передбачено виготовлення містобудівної документації на об’єкт інтерпретації спадщини для Пнівської фортеці, в тому числі звіту про георадарне дослідження, 3D-модель, документації щодо планування робіт зі збереження, укріплення та захисту об’єкту спадщини, архітектурного проєктування, ландшафтного дизайну, розробки та затвердження плану управління об’єктом, проведення відповідних громадських консультацій.

Для фортеці Ардуд у рамках проєкту закуплять осушувачі високої потужності для контролю за вологістю повітря та забезпечення вентиляції, встановлять системи наземного освітлення в галереях фортеці, облаштують бруківку та ремонт вхідних воріт.

Також партнери проєкту підготують туристичні путівники й мапи та схеми фортець, випустять промоційні відеоролики. Весь цей комплекс заходів має на меті якнайповніше реалізувати ринковий потенціал історично-культурної спадщини двох фортець – інтегрувати Ардуд до туристичного маршруту по Трансильванії і зробити Пнівський замок своєрідним «магнітом» на туристичних маршрутах до «Буковелю», а заодно й підвищити рівень розуміння важливості сталого використання та збереження спадщини у транскордонних громадах.

Якщо говорити про джерела ідеї проєкту, то О. Федорович розповіла, що 2009 року ТАІФ відкрила перший в області екотуристичний візит-центр Карпатського національного природного парку, 2015-го відкрили Центр спадщини Вигодської вузькоколійки і зрозуміли, що реконструкція – це не панацея, що в багатьох випадках, де це доцільно, інтерпретувати спадщину набагато цікавіше й вигідніше. Асоціація приєдналася до Європейської асоціації з інтерпретації спадщини та почала досконало вивчати це питання, і з 2016 року почалася співпраця з відділом культури Надвірнянської РДА та Надвірнянською міською радою, щоб створити центр інтерпретації на території Пнівської фортеці.

Підготовчий період тривав досить довго, але в підсумку є проєкт, який за умови злагодженої роботи команди та підтримки всіх зацікавлених сторін зможе створити успішні кейси раціонального й водночас дбайливого використання спадщини у Пневі й Ардуді.

Марія МИКИЦЕЙ


Переглядів: 137 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024