Четвер, 25.04.2024, 21:37:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Нові видання про Гуцульщину
23:10:34
Нові видання про Гуцульщину
„СТАРОЖИТНОСТІ ГУЦУЛЬЩИНИ. ДЖЕРЕЛА З ЕТНІЧНОЇ ІСТОРІЇ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ. КАТАЛОГ ПАМ’ЯТОК ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРИ”.
До уваги користувачів обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка – нове двотомне видання „Старожитності Гуцульщини. Джерела з етнічної історії населення Українських Карпат. Каталог пам’яток історії та культури”, підготовлене науковцями Інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника впродовж 2006-2011 років.
Завдяки історико-археологічним дослідженням Миколи Кугутяка, Богдана Томенчука, Петра Сіреджука, Ігоря Кочкіна та Мирослава Волощука книга уперше вводить у науковий обіг сотні оригінальних стародавніх, середньовічних і новочасних пам'яток, розкриває етапи цивілізаційного поступу краю, особливості розвитку його етнічної історії, духовної і матеріальної культури.
До першого тому ввійшли пам'ятки сакральної спадщини населення Галицької Гуцульщини, зокрема скельні святилища і ритуальні камені, що супроводжуються унікальними петрогліфічними комплексами. Також тут відображається християнська монастирська традиція в період середньовіччя і нового часу.
Другий том присвячений пам'яткам оборонного характеру - давнім городищам, середньовічним замкам та укріпленим дворам, які були центрами суспільно-політичного, економічного і культурного життя краю. Крім цього, досліджуються джерела та осередки традиційного солевидобутку, висвітлюється роль і значення давніх транскарпатських, трансєвропейських шляхів.
Видання представляє собою своєрідну енциклопедію пам'яток у їх географічному розташуванні стосовно населених пунктів з надзвичайно великою кількістю світлин.
Для детальнішого знайомства з книгою „Старожитності Гуцульщини" запрошуємо істориків, археологів, етнологів, музейних працівників, краєзнавців, викладачів і студентів, а також усіх шанувальників багатовікової історії Українських Карпат.

Переглядів: 660 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024