Субота, 20.04.2024, 02:37:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 12 » Нові заходи Музею мистецтв Прикарпаття
11:32:21
Нові заходи Музею мистецтв Прикарпаття
Експозиція «Корифеї українського малярства» відкрилась в Музеї мистецтв Прикарпаття. «Виставка присвячена Дню художника. 
Ці картини малювались у другій половині 20 ст. Вони - краще надбання українських фондів. Всі художники, які тут представлені, є відомими та мають академічне визнання»,- говорить молодший науковий працівник Музею мистецтв Прикарпаття Роман Вудвуд.
Колекція картин належить Дирекції художніх виставок України. У ній – 48 великоформатних полотен 33-х українських митців. Переважно це натюрморти та пейзажі, які творились у час радянської доби. 
«Усі картини виконані на високому художньому рівні. У ті часи це була головна вимога до художників», - говорить Роман Вудвуд. 
Більшість полотен Тетяни та Олени Яблонських, Сергія Шишка , Віктора Полтавця та інших художників івано-франківський глядач побачить уперше. 
Втім, саме ці картини визнані кращими взірцями українського живопису, а їхні автори – українськими корифеями у малярстві. На думку мистецтвознавців, виставка корифеїв особливо має зацікавити молодих художників. Адже вона відкриє для них майстерність, неперевершену гру світла та кольору, композиційний підхід та авторський почерк великих майстрів своєї справи.

Космацька майстриня презентувала нову технологію писанкарства в Івано-Франківську
В Музеї мистецтв Прикарпаття майстриня із села Космач Марія Кіращук презентувала нову технологію писанкарства. «Ця технологія – розпис кольоровим воском. Його можна здійснювати лише електричним писачком», - повідомила Марія Кіращук. 
Цю технологію, розповідає майстриня, їй кілька років тому привезла жінка з Австралії. Точніше, привезла кольоровий віск і замовлення – розписати ним писанки космацькими візерунками. Майстрині, яка роками творила писанки традиційним методом, довелось освоїти нову технологію. 
«Нині в Космачі я єдина, хто пише кольоровим воском. У нас використовують лише бджолиний віск та спеціальні фарби», - зізнається Марія Кіращук. 
Покриття кольоровим воском потребує охайності та уважності. Віск різних кольорів може змішатись на яйці. Цю технологію використовують, радше, для різноманітності. Матеріал застосовують той, який призначений для виготовлення кольорових свічок. 
Навчитись цій технології писанкарства, каже Марія Кіращук, дуже просто. Варто лише перейняти секрети майстрині. «Є писанкарки, які все тримають у секреті. Я – ні. Це дуже недобре», - зауважує Марія Кіращук і додає, що в день можна розписати до 100 писанок. 
Бухгалтер за фахом Марія Кіращук почала займатись писанкарством 20 років тому. Цю дивовижну справу перейняла у свекрухи. Спочатку творила писанки, коли діти були малі. Тепер, каже, діти виросли, але повертатись до бухгалтерії вона не збирається. Стверджує, освоювати писанкарство для неї значно цікавіше та й часу не вистачає. Адже знана писанкарка нині бажаний гість на різноманітних виставках та майстер-класах.

Музей мистецтв Прикарпаття вперше презентував виставку графічних робіт молодого болгарського художника Костянтина Гайтанджиєва. 
«Художнику лише 26 років. Втім, у мистецьких колах його вважають зрілим митцем. Ця виставка багатогранна і довершена. Івано-Франківськ вперше побачить графіку Гайтанджиєва», - говорить молодий науковець Музею мистецтв Прикарпаття Юлія Михайлюк. 
Експозиція Гайтанджиєва – це близько трьох десятків графічних робіт. У них домінує експресія, пластика та чорно-біла гама у поєднанні з пастельними елементами. Припускають, що вона перегукується з настроєм молодого митця, який звертається до серйозних тем – «Клонтовий світ», «Природне право» та інші. 
Відомо, що Гайтанджиєв має ступінь магістра у галузі графіки від Національної академії мистецтв у Софії. Нині художник активний учасник колективних та національних виставок, а з 2010 - член «Об’єднання Болгарських художників». 
Роботи Гантанджиєва не випадково потрапили в Музей мистецтв Прикарпаття. Тут переконують, що експозиції болгарських митців стали традиційними в Івано-Франківську.

Переглядів: 597 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024